از دستگاه پاستوریزاتور صنعتی چه می دانید؟!. برای توصیف ویژگیهای دستگاه پاستوریزاتور، بهتر است یک گام به عقب برگردیم و به توضیح فرآیند پاستوریزاسیون بپردازیم. پاستوریزه کردن یا پاستوریزاسیون، فرآیند حرارتی و برودتی مایعات و مواد غذایی بمنظور از بین بردن باکتری ها و میکروارگانیسم های مضر آن است. فرآیند پاستوریزه سازی بیش از 150 سال پیش توسط دانشمند فرانسوی لوئی پاستور ابداع شد.

لویی پاستور دریافت که پردازش حرارتی (گرمایش) می تواند باکتری ها و پاتوژن های ناخواسته را غیرفعال کند و یا از بین ببرد. بعدها همین کشف علمی، به عنوان سنگ بنایی برای ساخت دستگاه پاستوریزاتور مورد استفاده قرار گرفت. فرآیند پاستوریزاسیون هیچ ماده شیمیایی یا افزودنی دیگری به شیر اضافه نمی کند و همچنین مواد مغذی موجود در شیر را از بین نمی برد. بنابراین پاستوریزاسیون، به سادگی یک فرآیند گرمایش و خنک کننده برای از بین بردن پاتوژن های مضر است. درنتیجه هیچ تغییر کیفی و کمی در شیر یا سایر فرآورده های نمی دهد.

پاستوریزاسیون توسط سیستم پاستوریزاتور

پاستوریزاسیون فرآیندی است که طی آن شیر یا مواد کنسروی و قوطی برای از بین بردن میکروارگانیسم های بیماری زا اعم از قارچ ها، فسفاتاز، باسیل سل ها، پروتوزوآ، باکتری، ویروس و… حرارت داده می شود. سیستم پاستوریزاتور مورد استفاده با توجه به خواص ویژه هر محصول و نتایجی که باید به دست آید متفاوت است.

تاریخچه استفاده از فرآیند پاستوریزاسیون

تاریخچه استفاده از فرآیند پاستوریزاسیون

از زمانی که تولید و توزیع انبوه شیر در دهه 1800 میلادی آغاز شد، متخصصان متوجه شدند که مردم به دلیل شیوع بیماری های منتقله از طریق شیر (بیماریهای ناشناخته‌ای مانند: سل، تب مالت و طاعون و…) بیمار شده اند. در سال 1864، لویی پاستور راهی برای از بین بردن باکتری های مضر و افزایش ماندگاری مفید نوشیدنی های معمولی اختراع کرد. لویی پاستور اولین بار متوجه فرآیند تخمیر در الکل گردید. یعنی در ابتدا گمان میکرد که عوامل شیمیایی موجب خرابی این نوع نوشیدنی گردیده است. اما بعدا متوجه شد که فعالیت بیولوژیکی باکتریها و محیط، عامل این خرابی گردیده است.

پاستوریزاسیون شامل حرارت دادن مایعات تا دمای بالا برای مدت کوتاهی است. فرآیندی که ساخت دستگاه پاستوریزاتور، بر مبنای آن صورت پذیرفته است. فرآیند پاستوریزاسیون دستگاه پاستوریزاتور، میکروب های مضر موجود در شیر را بدون تأثیر بر طعم یا ارزش غذایی آن از بین می برد (استریلیزاسیون = همه باکتری ها را از بین می برد).

بیماری های منتقله از غذا هرساله تعداد زیادی از انسانها را به کام مرگ می کشاند و آسیبهای جبران ناپذیری را نیز در بدن افراد به جای میگذارد. تکیه بر علم و مداخلات ایمنی اثبات‌ شده (مانند پاستوریزه کردن)، یکی از راه‌های پیشگیری از بیماری است. سابقاَ ماده غذایی شیر، منبع رایج باکتری‌هایی بود که باعث سل، تب کیو، دیفتری، عفونت‌های شدید استرپتوکوک، تب حصبه و سایر بیماری‌های ناشی از غذا می‌شد. از زمان گسترش پاستوریزه کردن شیر، شیوع بیماری های مربوط به شیر به طور چشمگیری کاهش یافته است.

دستگاه پاستوریزاتور چیست؟

دستگاه پاستوریزاتور چیست؟

دستگاه پاستواریزتور، سیستمی متشکل از یک پمپ تمام استیل و مبدل حرارتی و اتصالات می باشد. این تجهیزات قادر به اعمال عملیات حرارتی بر روی شیر یا هر نوشیدنی دیگر به منظور حذف عوامل بیماری زا محصول می باشد. بدون آنکه کیفیت و یا کمیت محصول نهایی تغییر کند. دستگاه پاستوریزاتور برای انجام مراحل پاستوریزه کردن به منبع حرارتی (بویلر) و سیستم برودتی (برج خنک کننده) نیاز دارد. درحقیقت بدون این تجهیزات جانبی، ممکن است کیفیت کار پاستوریزه‌سازی در حد کاملاَ مطلوب انجام نشود!

سیستم پاستوریزاتور در دو مدل پلیتی و لوله ای تولید می گردد. دستگاه پاستوریزه کننده پلیتی که توسط شرکت سازآب طراحی میشود، به صورت سه بلوکه یا چهار بلوکه می باشد. جنس این تجهیزات از استنلس استیل (فولادضد زنگ) گرید 316 یا 304 میباشد. همچنین پلیت مورد استفاده نیز از 316L از بهترین برندهای خارجی خواهد بود. قابل ذکر است که دستگاه پاستوریزاتور بصورت اتوماتیک یا نیمه اتومات تولید می گردد. این دستگاه دارای یک صفحه نمایشگر PLC (سیستم کنترلر مرکزی) می باشد تا بصورت اتوماتیک مدت زمان و دمای لازم را برای بخش های مختلف تنظیم نماید.

پاستوریزه کردن شیر توسط پاستوریزاتور

پاستوریزه کردن شیر توسط دستگاه پاستوریزاتور از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. درحقیقت با این عمل، سلامت ماده شیر و مصرف کنندگان ان تأمین میگردد. اما چرا تمامی کارشناسان حوزه سلامت بر پاستوریزه نمودن شیر اصرار دارند؟؟. در پاسخ به این سوال میتوان گفت که مهمترین عوامل بیماری زای شیر بر اساس تحقیقات عبارتند از:

  • فضولات دام که در تماس با شیر است.
  • عفونت پستان دام (معروف به ماستیت)
  • باکتری هایی که روی پوست دام شیرده زندگی می کنند. (یکی از مهمترین دلایل استفاده از سیستم پاستوریزاتور شیر)
  • محیط کشاورزی (زمین، غذا، تجهیزات)
  • حشرات، جوندگان و سایر حیوانات ناقل بیماری در مزرعه
  • انسان (آلودگی از طریق لباس، شستشوی ضعیف دست ها و غیره)
  • داروهایی که برای درمان دام بیمار استفاده می شود.

انواع روش های عملیات حرارتی بر روی شیر و لبنیات

انواع روش های عملیات حرارتی بر روی شیر و لبنیات

چه با استفاده از دستگاه پاستوریزاتور و چه با روشهای معمول، شیوه‌های متفاوتی برای پاستوریزه کردن شیر و مواد لبنی وجود دارد:

  • حرارت دادن: شیر را در دمای 57-68 درجه سانتیگراد گرم میکنند و 15 دقیقه نگه می‌دارند. این روش باکتری‌های بیماری زا را هدف قرار می‌دهد. در حالیکه باکتری‌های مفید را در محصول باقی می گذارد. دمای پایین، ساختار و طعم شیر را تغییر نمی‌دهد.
  • پاستوریزاسیون در دمای پایین با مدت زمان طولانی: این روش با علامت اختصاری LTLT به عنوان پاستوریزاسیون طولانی مدت با دمای پایین (بصورت متناوب Batche) شناخته میشود. در این روش، شیر را به مدت 30 دقیقه در دمای 63 درجه سانتیگراد گرم می‌کنند. زمان نگهداری طولانی مدت، ساختار و طعم پروتئینهای شیر را تغییر می‌دهد. در این روش از مخازن استیل ضد زنگ استفاده میگردد که دارای همزن می‌باشد. همزن‌ها شیر را مدام هم می‌زنند تا دمای شیر در تماس با جداره مخزن استیل، بطور یکنواخت افزایش یابد.
  • پاستوریزه سازی در دمای بالا با مدت زمان کم: به‌عنوان پاستوریزاسیون با دمای بالا (HTST) شناخته می‌شود. شیر را بین 72 تا 74 درجه سانتیگراد به مدت 15 تا 20 ثانیه گرم می‌کنند. (شیوه ای که در دستگاه پاستوریزاتور نیز بسیار رایج است)
  • پاستوریزاسیون با دمای فوق العاده بالا (UHT): در این روش شیر را بین 135 تا 140 درجه سانتیگراد به مدت 2 تا 4 ثانیه گرم میکنند. گرمای شدید، کوکسیلا بورنتی را هدف قرار می‌دهد و گرما تمام میکروبهای باکتریایی را از بین میبرد. درنتیجه شیر میتواند 9 ماه بدون نگهداری در یخچال سالم بماند. اما بلافاصله پس از باز کردن درب آن، ماندگاری‌اش شبیه با شیر معمولی خواهد شد.
  • استریلیزاسیون کنسرو شده: این فرآیند پردازش مرطوب محصولات لبنی کنسرو شده در اتاقک اتوکلاو/تخصصی است. بین 115 تا 121 درجه سانتیگراد به مدت 10 الی 20 دقیقه حرارت می‌دهند.

انواع دستگاه پاستوریزه‌ساز به لحاظ ظرفیت

دستگاه پاستوریزاتور 100 کیلویی (100 لیتری)

دستگاه پاستوریزاتور 100 کیلویی (100 لیتری)

دستگاه پاستوریزاتور 100 لیتری (یا همان 100 کیلویی)، قادر است تا با استانداردهای بهداشتی سطح بالا (ISO 9001)، به پاستوریزه‌سازی شیر و دیگر مواد غذایی بپردازد. باتوجه به ظرفیت محدود، این تجهیزات بیشتر برای:

  • واحدهای تولید شیر کوچکتر
  • و کارگاه‌های صنعتی با ظرفیت محدود،

مناسب است. مسلماَ ظرفیت محدود دستگاه پاستوریزاتور 100 کیلویی، موجب شده تا ابعاد این تجهیزات نیز کوچکتر باشد. بایستی بدانید که استفاده از این دستگاه‌ها به‌هیچ عنوان سخت نبوده و نیاز به هیچگونه پرسنلی احساس نمیشود. چراکه تمام فرآیندهای پاستوریزر 100 لیتری، کاملاَ اتوماتیک است. پاکسازی شیرها و دیگر سیالات مایع نیز توسط خود دستگاه به طور کامل انجام میگیرد. تجهیزات پاستوریزه‌کننده شیر نیاز به نصب یک دیگ بخار نیز (به عنوان دستگاه جانبی کمک کننده) دارند. لذا توصیه میشود به هیچ عنوان از دستگاه های جانبی دیگری (مثلاَ آبگرمکن!) استفاده نکنید!

پاستوریزاتور 500 کیلویی (500 لیتری)

پاستوریزاتور 500 کیلویی (500 لیتری)

پاستوریزاتور 500 لیتری یا 500 کیلویی، بلحاظ ساختاری و ویژگیهای ماهیتی، کاملاَ شبیه به مدلهای 100 کیلویی می‌باشد. با این تفاوت که دارای ظرفیت های به مراتب بیشتری هستند. ازهمین رو برای کارخانجات نوپا و کارگاه های تولید شیر با حجم متوسط، کاربرد دارند. بیاد داشته باشید که بلحاظ دمایی، دو شوک اثربخش به مایع شیر داده میشود. یعنی ابتدا دمای شیر درون دستگاه به محدوده‌ی بین 72 تا 85 درجه سانتیگراد میرسد. سپس بلافاصله، دمای این سیالات را به -10 درجه سانتیگراد می رسانند. شوک دمایی ایجاد شده موجب میشود تا میکروارگانیسمهای (باکتریها) شیر از بین بروند.

تمامی قطعات و سیستمهای موجود در مدلهای 500 کیلویی، از بهترین جنسهای ممکن انتخاب میشوند. همچنین در هنگام خرید از گروه صنعتی سازآب، میتوانید برای تمامی محصولات گارانتی دریافت نمایید.

دستگاه پاستوریزاتور 1 تنی (1000 لیتری)

دستگاه پاستوریزاتور 1 تنی (1000 لیتری)

انواع پاستوریزر 1000 لیتری یا همان دستگاه پاستوریزاتور 1000 کیلویی، دارای بیشترین ظرفیت می‌باشند. بنابراین گزینه مناسبی برای کارخانجات صنعتی و واحدهای تولید شیر و لبنیات بزرگ و پرظرفیت هستند. به‌مانند مدلهای 100 و 500 کیلویی، این تجهیزات نیز دارای فرآیندی تمام اتوماتیک (کاملاَ خودکار) می باشند.

غالباَ در هنگام ساخت دستگاه‌های پاستوریزه کننده شیر، اجزای تشکیل دهنده ثابت است. (مخزن تعادل، پمپ تغذیه محصول، کنترلر جریان، مبدل دمایی، دریچه فشار ثابت، پلیتريال جریان‌سنج، چگالی سنج، دریچه تنظیم کننده، مسدود ساز، پمپ تقویتی، لوله نگهدارنده، شیرآلات و مخزن، دریچه‌های انحراف جریان سیال و…)

در این قسمت پیشنهاد می نمائیم سری هم به صفحه مخزن حمل شیر تولیدی شرکت سازآب بزنید.

دستگاه پاستوریزاتور HTST

استفاده از روش پاستوریزاسیون در دمای بالا و با مدت زمان کم، بمنظور:

  • صرفه جویی در زمان
  • بهره وری انرژی
  • و همچنین پاستوریزه کردن شیر و مواد غذایی در حجم بالا،

مورد استفاده صنایع مختلف می باشد. دستگاه پاستوریزاتور (HTST) برای حرارت دادن شیر و مشتقات آن یا سایر محصولات غذایی مانند نوشیدنی ها و آبمیوه ها در ظرفیت های بالا طراحی شده است. درحقیقت دستگاه پاستوریزاتور HTST به میکروارگانیسم های بیماری زا اجازه میدهد تا در دمای بالا (در مدت زمان کوتاهی) از بین بروند. شیر خام به مخزن تعادل (BTD) می رسد که در آنجا پمپ آن را به یک مبدل حرارتی صفحه ای می فرستد و بسته به نیاز محصول و یا فرآیند تا دمای پاستوریزاسیون گرم می شود.

سپس محصول به یک لوله نگهدارنده منتقل می شود. جایی که این دما برای مدتی حفظ می شود تا از پاستوریزاسیون مناسب اطمینان حاصل شود. اگر مبدل دارای مرحله بازیابی باشد، محصول پاستوریزه انرژی را با محصول پاستوریزه مبادله می کند و انرژی کمتری برای خنک کردن محصول پاستوریزه و گرم کردن محصول پاستوریزه نیاز دارد.

در نهایت خنکسازی توسط دستگاه پاستوریزاتور (HTST) انجام میشود. عملیات خنکسازی از این جهت صورت می‌پذیرد تا دمای محصول به 4 درجه سانتیگراد کاهش یابد و در ظروف عایق یا بسته های سرد نگهداری شود. اگر دمای پاستوریزاسیون به دلیل وجود مشکل کمتر از حد مطلوب باشد، یک شیر دیورتر خودکار محصول را به مخزن سرج یا BTD برمی‌گرداند و از مسائل آلودگی میکروبیولوژیکی در محصول نهایی جلوگیری می‌کند.

اجزای دستگاه پاستوریزاتور HTST

این نوع از سیستم های پاستوریزاتور متشکل از قطعات زیر هستند:

بالانس تانک AISI 304

شیر خام ورودی به این مخزن، از لحاظ سطح به تعادل می رسد. این دستگاه مجهز به مجموعه ای از دریچه های شناور است که سطح مایع را تقریباً به طور مداوم کنترل می کند و از فشار یکنواخت روی محصول خارج شده از مخزن اطمینان می دهد. سطح سرریز همیشه باید کمتر از سطح پایین ترین مسیر عبور شیر در احیا کننده باشد. بنابراین، به حفظ فشار بالاتر در سمت پاستوریزه مبدل حرارتی کمک می کند. مخزن سرج همچنین با قرار دادن بالای لوله خروجی زیر پایین ترین نقطه مخزن و ایجاد شیب های رو به پایین حداقل 2 درصد از ورود هوای پاستوریزه جلوگیری می کند. مخزن سرج وسیله ای برای گردش یا پاستوریزه کردن شیر فراهم می کند.

احیا کننده دمای پاستوریزاتور

انرژی گرمایش و سرمایش را می توان با استفاده از یک احیا کننده که از گرمای شیر پاستوریزه برای گرم کردن شیر ورودی سرد استفاده می کند، صرفه جویی کرد.

پمپ توزیع سانتریفیوژ

پمپ توزیع سانتریفیوژ پاستوریزاتور

پمپ سانتریفیوژ محصول را از قسمت احیا کننده خام مکیده و شیر را تحت فشار به سوی احیا کننده پاستوریزه فشار می دهد و جریان را از طریق لوله نگهدارنده کنترل می کند. پمپ سانتریفیوژ یک پمپ جابجایی مثبت، مجهز به درایو با سرعت متغیر است. درایور سرعت متغیر می تواند به طور قانونی با حداکثر سرعت آب بندی شود تا حداقل زمان نگهداری در لوله های نگهدارنده داشته باشد. همچنین می توان از پمپ گریز از مرکز با دبی سنج و کنترل کننده مغناطیسی استفاده کرد.

لوله نگهدارنده پاستوریزاتور

لوله نگهدارنده باید شیب 1/4 اینچ/فوت در جهت جریان داشته باشد تا مانع از انسداد هوا گردد و هیچ چیز در محدوده محفظه هوا جریان نداشته باشد.

یکی دیگر از اجزا مهم دستگاه پاستوریزاتور، شیر بای پس اتوماتیک نوع KH (3 راه) است که علاوه بر شیرهای پروانه ای دستی جزو ابزارهای مورد نیاز برای کنترل دمای پاستوریزاسیون است . شیر تنظیم آب گرم 3 طرفه با پوزیشنر الکترو پنوماتیک نیز یکی دیگر از قطعات دستگاه می باشد.

دماسنج دستگاه پاستوریزاتور

دماسنج دقیق ترین ابزار اندازه گیری دمای رسمی است که ثبت کننده دمای ایمنی (STLR) در آن تنظیم شده است. پروب باید تا حد امکان به پروب STLR نزدیک باشد و بیش از 18 اینچ ( 45 سانتیمتر )بالاتر از دستگاه انحراف جریان نباشد.

دستگاه انحراف جریان (FDD)

این ابزار به عنوان شیر انحراف جریان (FDV) شناخته می شود، در انتهای پایین لوله نگهدارنده نگهدارنده شیب دار قرار دارد. این در اصل یک شیر سه طرفه است که در دمای بالای 72 درجه سانتیگراد برای جریان مستقیم باز می شود. این مرحله نیاز به انرژی دارد. در دمای کمتر از 72 درجه سانتیگراد، شیر معمولا بسته می شود و شیر را به مخزن سرج هدایت می کند. توجه به این نکته ضروری است که FDD در پایان دوره ذخیره سازی بر اساس دمای اندازه گیری شده است و نه زمان.

دو نوع دستگاه انحراف جریان وجود دارد:

  • تک پایه – یک سیستم شیر قدیمی است که نمی توان آن را در محل تمیز کرد.
  • دو پایه – شامل 2 سوپاپ به صورت سری برای سیستم های ایمنی اضافی می باشد. این سیستم را می توان در جای خود تمیز کرد و برای اتوماسیون مناسب تر است.

کنترل کننده سیستم پاستوریزاتور (STLR)

STLR دمای شیر و زمان روز را ثبت می کند. این دستگاه موقعیت دستگاه انحراف جریان (FDD) را نظارت، کنترل و ثبت می کند و در جریان رو به جلو به FDD انرژی می دهد. کنترلرها دارای انواع پنوماتیک و الکترونیکی هستند. اپراتور مسئول ثبت تاریخ، شیفت، تجهیزات، شناسایی، محصول و مقدار، نشان دادن دمای دماسنج، سیکل های تمیز کردن، دمای قطع و وصل، هرگونه اتصال برای شرایط غیرعادی و امضای آن است.

خلاء شکن

یک خلاء شکن در قسمت تخلیه محصول پاستوریزه وجود دارد که در فشار اتمسفر تجزیه می شود. باید بیش از 30 سانتیمتر بالاتر از بالاترین نقطه تولید ناخالص در سیستم باشد. این سیستم تضمین می کند که هیچ چیز نقص و خلاء در پایین قسمت پاستوریزه مکش ایجاد نمی کند.

انواع تجهیزات کمکی پاستوریزاتور

تجهیزات کمکی پاستوریزاتور

  • پمپ تقویتی

این یک پمپ گریز از مرکز است که شیر خام را با احیا کننده مخزن متعادل می کند. پمپ تقویتی باید با دستگاه کنترل فشار دیفرانسیل استفاده شود و تنها زمانی کار می کند که پمپ توزیع کار می کند، فشارهای مناسب در احیا کننده به دست می آید و سیستم در جریان مستقیم است.

  • هموژنایزر

هموژنایزر را می توان به عنوان پمپ توزیع استفاده کرد. این یک پمپ فشار مثبت است. در غیر این صورت، نمی تواند جریان را خاتمه دهد. گردش آزاد از خروجی به ورودی مورد نیاز است و سرعت هموژنایزر باید بیشتر از دبی پمپ توزیع باشد.

  • دبی سنج مغناطیسی و پمپ گریز از مرکز

برای اندازه گیری جریان می توان از فلومترهای مغناطیسی استفاده کرد. فلومتر مغناطیسی یک لوله کوتاه (حدود 25 سانتی متر طول) است که توسط یک محفظه احاطه شده است. داخل فلومترها کویل هایی وجود دارد که یک میدان مغناطیسی ایجاد می کنند. هنگامی که شیر از یک میدان مغناطیسی عبور می‌کند، ولتاژی را القا می‌کند و سیگنال تولید شده با سرعت، نسبت مستقیم دارد. کاربرد فلومترهای مغناطیسی در صنایع لبنی حول جایگزینی پمپ توزیع جابجایی مثبت به عنوان یک دستگاه اندازه گیری در سیستم های پاستوریزه HTST است که در آن روتورهای پمپ توزیع در زمان نسبتاً کوتاهی فرسوده می‌شوند.

در حین کار، یک سیگنال الکتریکی توسط یک فلومتر مغناطیسی به کنترل کننده جریان ارسال می شود که مقدار جریان واقعی را در مقابل نرخ جریان تعیین شده توسط اپراتور تعیین می کند. از آنجایی که فلومتر مغناطیسی دائماً جریان را حس می‌کند، اگر جریان واقعی به هر دلیلی از نرخ جریان تنظیم شده بیشتر شود، به کنترل کننده الکترونیکی سیگنال می‌دهد. اگر به دلایلی جریان بیشتر شود، دستگاه انحراف جریان در جریان انحرافی قرار می‌گیرد.

دبی سنج مغناطیسی سیستم پاستوریزاتور

امکان دارد سیستم دیگری مبتنی بر:

  • دبی سنج مغناطیسی
  • همراه با درایو موتور AC فرکانس متغیر
  • و بر روی یک پمپ گریز از مرکز

نیز به جای پمپ جابجایی مثبت HTST پاستوریزه نصب گردد. این سیستم از شیر کنترلی استفاده نمی کند، اما سیگنالی را از دبی سنج مغناطیسی به درایو فرکانس متغیر AC ارسال می کند تا سرعت پمپ گریز از مرکز را تغییر دهد. سپس پمپ جریان محصول از طریق سیستم و زمان ماندن آن در لوله نگهدارنده را کنترل می کند. کنترل کننده های بهداشت عمومی خودکار دستگاه پاستوریزاتور برای کنترل زمان و دمای سیستم های HTST استفاده می شوند. این نگرانی وجود دارد که با نظارت مستمر، نقاط کنترل بحرانی (CCP) ممکن است همیشه نظارت نشوند. با کنترل اپراتور می توان تغییراتی در برنامه ایجاد کرد که ممکن است بر CCP تأثیر بگذارد. هیچ برنامه کامپیوتری را نمی توان کاملاً بدون خطا در سیستم های بزرگ نوشت. با افزایش پیچیدگی، خطاها نیز افزایش می یابد. اما با استفاده از روشهایی می توان آنها را به حداقل رساند.

مبدل حرارتی صفحه ای پاستوریزاتور

مبدل حرارتی صفحه ای پاستوریزاتور

مبدل حرارتی صفحه ای می تواند 1، 2، 3 و یا 4 مرحله ای باشد. در واقع بنا به درخواست مشتری و یا فرآیند پاستوریزاسیون، نوع مبدل صفحه ای متفاوت خواهد بود. مبدل های حرارتی دارای اسکلت استیل ضد زنگ، صفحات استیل AISI 316L با ضخامت 0.6 میلی متر. با مهر و موم NBR، ثابت مکانیکی می‌باشد.

سیستم پاستوریزاتور الکتریکی HTST

بسته به دمای آب تولید شده توسط پاستوریزاسیون شیر، هنگام صحبت در مورد پاستوریزاسیون HTST از طریق مبدل حرارتی صفحه ای، دو نوع پاستوریزاسیون قابل تشخیص است. یک سیستم کلاسیک از آب گرم دیگ یا آب تولید شده با بخار استفاده می کند و گروه دوم از دستگاه پاستوریزاتور از مقاومت های الکتریکی برای تولید سیال گرم کننده استفاده می کند. اولین چیزی که در بررسی سیستم های پاستوریزاسیون الکتریکی باید به آن توجه کرد این است که ظرفیت آنها محدود و سطح تولید 250 لیتر در ساعت تا 2000 لیتر در ساعت است. آنها به قدرت بیشتری نیاز دارند و می توانند به مقاومت های بین 10 تا 30 کیلو وات (یک یا دو) مجهز شوند تا به دمای پاستوریزاسیون مطلوب برسند. پاستوریزاتور الکتریکی مقرون به صرفه‌تر و فشرده‌تر هستند و برای تولید در مقیاس کوچک که نیازی به پاستوریزاسیون گسترده روزانه ندارند، ایده‌آل هستند.

سیستم پاستوریزاتور کلاسیک قابلیت پاستوریزه کردن شیر و نوشیدنی ها از 500 تا 10000 لیتر در ساعت را دارند و دارای اندازه بزرگتر و مصرف انرژی کمتری هستند که باعث می شود کارایی بیشتری نسبت به برق داشته باشند. این ویژگی ها تولید روزانه بسیار بالا را تسهیل می کند. هر دو دستگاه قابل تولید بصورت تمام اتومات و نیمه اتوماتیک می باشند.

کاربرد دستگاه پاستوریزاتور

استفاده از این دستگاه در هر صنعت و کاربری که نیاز به تولید محصولات کاملا بهداشتی و میکروب زادیی شده با کیفیت بالا و میزان ماندگاری بالا دارد ، الزامی می باشد اما مهمترین صنایع و ارگانهایی که نیاز به راه اندازی و نصب سیستم پاستوریزاتور دارند عبارتند از :

  • کشتارگاه‌های صنعتی برای میکروب زدایی و پاستوریزه کردن گوشت خام
  • کارخانجات مواد لبنی (شیر، خامه، پنیر، سس و…)
  • صنایع دارویی
  • صنایع تولید نوشیدنی (آبمیوه ، نوشابه و…)
  • کارخانجات تولید رب گوجه فرنگی
  • کارخانجات تولید روغن
  • صنایع تولید مواد بهداشتی (خمیر دندان و…)
  • از تونل پاستوریزاتور نیز برای پاستوریزه کردن قوطی های کنسرو، کمپوتها، خیار شور، قوطی های ترشی، مربا، تخم مرغ و فرآورده های تخم مرغی، غذای بچه، کرم کارامل ها و… استفاده می گردد.

مزایای پاستوریزاتور

مزایای پاستوریزاتور

مزایای استفاده از دستگاه پاستوریزاسیون شیر و سایر نوشیدنی ها و مواد غذایی عبارتند از:

  • میکروب زدایی شیر بدون ایجاد بوی نامطبوع
  • گند زدایی بدون تغییر رنگ در شیر
  • استفاده از استیل ۳۱۶ بر اساس معیارهای وزارت بهداشت کشور در تمام قسمتهای در تماس با سیال
  • قابل تولید در ابعاد کوچک بصورت یکپارچه و منسجم
  • تضمین کیفیت ارائه شده و دارای مجوز بهداشت
  • افزایش سطح ماندگاری شیر
  • از بین بردن بیماری های مشترک بین دام و انسان
  • تنظیم درجه حرارت و زمان بندی اتوماتیک فرآیند پاستوریزاسیون
  • تنظیم زمان بندی و میزان حرارت پاستوریزاتور بر اساس استاندارد هر کشور
  • از بین بردن میکرو ارگانیزمها و باکتری های مضر
  • قابلیت تولید به صورت آنالوگ یا PLC
  • فشارکاری ۶ بار
  • قدرت تشخیص دما با نوسان ۱ درصد
  • قابلیت نمونه برداری از شیر برای تست درصد پاستوریزاتور
  • لوله های تمام استیل و کاملا بهداشتی
  • حداکثر مصرف برق از ۲۲۰ تا ۶۰۰ ولت نسبت به ظرفیت دستگاه
  • قابلیت استفاده از برق تکفاز یا سه فاز
  • استفاده از پلیت های تمام استیل GEآلمان
  • ضخامت صفحات پلیت ۰٫۶ میلیمتر
  • دارای قطعات کنترل دما تا ۱۲۰ درجه سانتی گراد، ساخت کشور آلمان

انواع سیستم پاستوریزاسیون مداوم (پیوسته)

دستگاه ها بر اساس شرایط پاستوریزاسیون ممکن است به دو دسته (آسپتیک) و غیر آسپتیک (غیر استریل) تقسیم گردند. اما بر اساس نحوه دمادهی و مدت زمان به دو دسته متناوب و یا مداوم تقسیم می گردد که به منظور افزایش ظرفیت پاستورسزاسیون از سیستم های پاستوریزاتور مداوم در مدل های زیر استفاده می گردد:

دستگاه پاستوریزاتور پلیتی

دستگاه پاستوریزاتور پلیتی

اینگونه سیستم ها از نوع مبدل های حرارتی صفحه ای می باشند که از صفحات با متریال استنلس استیل 304 تشکیل شده اند. بایستی بدانید که صفحات این تجهیزات، بصورت موازی با یک قاب فلزی به یکدیگر متصل شده اند و کانالهایی را برای عبور سیالات گرم و سرد تشکیل می دهند. همچنین بمنظور آب بندی و عدم نشتی این کانالها، از واشرهای لاستیکی در لابلای ورقه‌های بدنه استفاده می‌گردد. دستگاه پاستوریزاتور از 4 بخش تشکیل شده است:

  • بازیافت گرما (ریجنریشن)
  • بخش خنک کننده (کولینگ سکشن)
  • بخش سرد کننده (چیلینگ سکشن)
  • هولدر

و یک هوزینگ اسید و قلیا نیز جهت شستشوی قسمتهای مختلف دستگاه بعد از فرایند پاستوریزاسیون در مدار تعبیه می گردد.

مزایای دستگاه پاستوریزاتور پلیتی

این نوع از سیستم ها دارای مزایایی به شرح زیر است:

  1. راندمان بالا
  2. شاخص کارایی بالا
  3. اندازه کوچک
  4. سهولت و سادگی نصب
  5. صرفه جویی در خواص مفید لبنیات
  6. توانایی از بین بردن تمام باکتری های مضر
  7. کار منطقی
  8. قابلیت خودکارسازی فرآیند پاستوریزاسیون
  9. وجود سنسور دما
  10. سهولت بهره برداری و نگهداری

دستگاه پاستوریزاتور لوله ای (شل اند تیوپ)

دستگاه پاستوریزاتور لوله ای

مبدل حرارتی پاستوریزاتور لوله ای از نوع پوسته لوله ای است که به شکل مقطع یک دایره ای بوده که در داخل یک پوسته استوانه قرار گرفته است. سیستم کارکرد این مبدل به این شکل می باشد که در داخل لوله ها، شیر یا مایعی که قرار است پاستوریزه شود، قرار دارد. در فضای اطراف لوله ها یک فضای خالی می باشد که این بخش با بخار آب داغ پرشده و گرمای بخار داغ به بدنه لوله ها نفوذ میکند. در نتیجه دمای مایع (سیالات) درون لوله ها را افزایش می دهد.

دستگاه های پاستوریزه کننده‌ی با مبدل حرارتی لوله ای، با دو سیستم مبدل حرارتی لوله ای کم فشار و مبدل حرارتی لوله ای پرفشار قابلیت کاربری دارند. کل لوله ها و سیستم ها شستشو و تمیز کاری و میکروب زدایی می گردد و این دستگاهها بسته به صنعت مورد استفاده در ظرفیت های خاصی تولید می گردند. همچنین می توان دستگاه پاستوریزاتور لوله ای را بصورت تمام اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک تولید نمود.

تونل پاستوریزاتور

این دستگاه در طول 3 تا 15 متر جهت پاستوریزه کردن مواد غذایی بسته بندی و کنسرو شده با تعداد مراحل گرمایش و خنک کاری 3 تا 10 عدد توسط گروه صنعتی سازآب طراحی و تولید می گردد. ابعاد دستگاه به تعداد قوطی یا شیشه مورد پاستوریزاسیون در ساعت وابسته می باشد. محدوده دمایی پاستوریزه کردن قوطی ها و شیشه ها در تونل پاستوریزاتور بین 65 تا 98 درجه سانتیگراد می باشد. حداکثر زمان جهت فرآیند پاستوریزه کردن نیز حداکثر 80 دقیقه می باشد.

قیمت پاستوریزاتور

قیمت پاستوریزاتور

بسیاری از صنایع غذایی، بالاخص صنایع مواد لبنی ملزم به استفاده از سیستم های پاستوریزه‌ساز می باشند. این نوع از تجهیزات از 100 لیتر تا 10 هزار لیتر قابل تولید می باشد. قیمت دستگاه پاستوریزاتور به نوع دستگاه (صفحه ای یا لوله ای)، تجهیزات، جنس قطعات، ظرفیت و ابعاد دستگاه، نرخ ارز و… وابسته خواهد بود. اگر مایل به خرید پاستوریزاتور شیر و سایر مواد نوشیدنی و یا کنسروی می باشید می توانید از طریق تماس با مشاوران فروش گروه صنعتی سازآب کاتالوگ دقیق مشخصات فنی و لیست قیمت پاستوریزاتور متناسب با فضای کاربری خود را دریافت و استعلام نمایید. ما بنا به درخواست مشتریان خود علاوه بر تولید انواع دستگاههای پاستوریزاسیون و تونل پاستوریزه‌سازی، قادر به تامین برندهای معتبر خارجی، اعم از:

  • تتراپک سوئد
  • کرونس آلمان (KRONES)

هستیم. برای استعلام موجودی این تجهیزات، میتوانید با همکارانمان در واحد مشاوره و فروش شرکت سازآب تماس برقرار کنید.

خرید پاستوریزاتور از گروه صنعتی سازآب

شرکت معتبر سازآب (https://sazaab.com) همواره به عنوان یکی از تخصصی‌ترین شرکتهای حوزه آب و فاضلاب کشور شناخته شده است. به واقع میتوان گفت که تمامی تمرکز شرکت سازآب بر روی فعالیت های صنعتی وابسته به «آب» می باشد. ازهمین رو تجهیزات صنعتی باکیفیت و متنوعی از سوی مهندسین نخبه و خلاق مجموعه سازآب طراحی شده است. از جمله‌ مهمترین تجهیزات صنعتی میتوان به محصولاتی نظیر:

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 7 میانگین: 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *