حقایق جالب در مورد اسید سولفوریک (H2SO4) را در این صفحه برای شما بیان خواهیم نمود. اسید سولفوریک یک ماده معرف کشنده و سمی است که بدون آن تعداد زیادی دارو، کود، فرآورده های شیمیایی و عوامل تصفیه فرآورده های نفتی وجود نخواهد داشت. این سیال نوعی ماده چسبناک است که بو و رنگ ندارد اما مزه ای تیز و مس مانند دارد. این اسید به راحتی با مقادیر مختلف آب وارد واکنش می گردد. به دلیل کاربرد گسترده آن در بسیاری از زمینه ها، آن را خون شیمی می نامند.

خواص فیزیکی و شیمیایی اسید سولفوریک

این ماده دارای خواص شیمیایی قوی است و یک عامل اکسید کننده قوی محسوب می شود از آنجایی که در هر مول SO3 یک مول H2O وجود دارد معمولاً به آن مونوهیدرات نیز می گویند.

نمک های اسیدی (بی سولفات ها) و متوسط ​​(سولفات ها) را تشکیل می دهد. برای تقویت عمل و تبدیل اسید به دو باز که در نتیجه آن دو اتم هیدروژن دریافت می کند، برهم کنش با محلول آبی لازم است و هنگام واکنش اسید سولفوریک با آب ساده در حجم زیاد گرما شروع به آزاد شدن می کند. خاصیت اصلی H2SO4 رطوبت گیری است، بنابراین اغلب برای جذب رطوبت از هوا استفاده می شود. در طی این فرآیند گرما نیز آزاد می شود و نقطه جوش به درجه اشباع بستگی دارد.

خواص شیمیایی اسید سولفوریک

در غلظت 98 درصد حداکثر به 330 درجه سانتیگراد می رسد و تجزیه به H2O و SO3 رخ می دهد. نقطه ذوب اسید سولفوریک 10.38 درجه سانتیگراد و چگالی آن 1.84 گرم در سانتی متر مکعب می باشد.

وضعیت یک سیال بر نحوه تغییر عناصر دیگر در هنگام تعامل با آنها تأثیر می گذارد. تمام فلزات در سری فعالیت های الکتروشیمیایی، از جمله نقره، در غلظت 100٪ قابل اکسید شدن هستند.

H2SO4 رقیق تمام فلزات موجود در سری فعالیت های الکتروشیمیایی را در سمت چپ هیدروژن اکسید می کند اما پلاتین و طلا در این لیست قرار ندارند بهتر بگوییم که اسید سولفوریک با این دو عنصر وارد واکنش های شیمیایی نمی گردد.

در هنگام برهم کنش با ترکیبات آلی و غیرفلز تغییراتی مشاهده می شود که نتیجه آن تبدیل برخی از آنها به زغال سنگ است. H2SO4 قادر است SO3 را حل کند و اولئوم را تشکیل دهد.

با این تعاریف قطعا متوجه اهمیت ذخیره سازی ایمن انواع اسید بالاخص اسید سولفوریک شده اید. برای ذخیره سازی اسید سولفوریک با توجه به غلظتهای آن از مخزن اسید با متریال و گریدهای مختلف استفاده می گردد که شما می توانید از طریق تماس با متخصصان فنی شرکت لیست مخازن مناسب جهت ذخیره انواع اسیدها با غلظتهای مختلف را دریافت نمایید.

در ادامه حتما اشاره خواهیم کرد که کدام متریال برای ساخت مخزن اسید سولفوریک ایمن و با دوام مناسب است.

طبقه بندی اسید سولفوریک

H2SO4 بالای 40 درصد غلیظ نامیده می شود که به عنوان یک عامل اکسید کننده قوی شناخته شده است و در تماس با نقره یا پالادیوم آنها را حل می کند در طول گرمایش، کیفیت اکسیداسیون کاهش از خود نشان می دهد. غلظت محلول های رقیق از 40٪ تجاوز نمی کند. آنها کمتر فعال هستند و قادر به تعامل با مس و برنج هستند.

برای تبدیل یک مخلوط غلیظ اسید سولفوریک به یک مخلوط رقیق، مایع سنگین تر باید با H2O مخلوط شود. خیلی خیلی مهم است که دقیقا اسید را به آب اضافه کنید مراقب باشید که اگر برعکس عمل کنید، مخلوط به جوش و خروش آمده و به اطراف با شعاع مختلف می پاشد و گاز و سم های مختلفی از خود متصاعد می کند.

فناوری تولید اسید سولفوریک

فناوری تولید اسید سولفوریک

هنگامی که مردم برای اولین بار شروع به پردازش روغن ویتریول به تنهایی کردند، مقیاس مصرف آن از ده ها لیتر تجاوز نکرد. در حال حاضر بنگاه های صنعتی سالانه چندین میلیون تن از این محصول را تولید و مصرف می کنند.

کشورهای مختلف در دنیای مدرن با میزان (60 میلیون تن) و ایالات متحده آمریکا (30 میلیون تن) مدعی تولید فرآورده های شیمیایی مرتبط با اسیدسولفوریک هستند. روش های سنتی تولید اسید سولفوریک مورد استفاده در صنعت از نوع تماسی و نیتروژنی است.

روش تماسی تولید اسید سولفوریک

این فناوری به طور گسترده در بسیاری از کشورها استفاده می شود. محبوبیت تولید اسید سولفوریک به روش تماسی به دلیل مزایای زیر است:

  • انطباق با تمام ویژگی های اعلام شده که به دلیل آن نیازهای مشتریان برآورده می شود.
  • تقریباً به محیط زیست آسیب نمی رساند.

اساس مواد اولیه تولید اسید سولفوریک به روش تماسی عبارتند از:

  • پیریت (کلچدان).
  • گوگرد.
  • اکسید وانادیوم (کاتالیزور).
  • سولفید هیدروژن.
  • سولفیدهای فلزات مختلف.

قبل از شروع کار، مواد اولیه پردازش می شوند. پیریت از طریق دستگاه های خرد کن پودر می شود. به دلیل سنگ زنی، کارگران به افزایش سرعت واکنش دست می یابند زیرا منطقه تماس ذرات بزرگتر می شود. در مرحله بعد پیریت با غوطه ور کردن در مخازن آب و هم زدن تصفیه می شود. سنگ های زائد، خاک و ناخالصی های ناخواسته به سطح می آیند و حذف آنها آسان تر می شود.

کار از چند مرحله می گذرد:

پیریت به کوره فرستاده می شود و در دمای بیش از 800 درجه سانتیگراد پخته می شود. در این لحظه، مواد اولیه بسیار نامنظم و آشفته هستند، بنابراین هوا از پایین وارد محفظه می شود. در این مرحله، بخار آب، O2 و SO2 آزاد می شود و ضایعات اضافی از بین می روند.

کاتالیزور وانادیوم تولید گرما را افزایش می دهد. این فرآیند با فشار بر اجزاء همراه است. در این مرحله دما 420 تا 550 درجه سانتی گراد است. اکسیداسیون کاتالیزوری اتفاق می افتد و دی اکسید گوگرد به انیدرید سولفوریک تبدیل می شود. انیدریت در برج جذبی جذب می شود سپس اولئوم H2SO4 ظاهر می شود که در مخازن اسید مخصوص ریخته می شود.

در طول کل عملیات، گرمای زیادی آزاد می شود که معمولاً به عنوان منبع کمکی انرژی استفاده می شود. شایان ذکر است که این فناوری تولیدی هیچ ضایعاتی به جا نمی گذارد.

تولید اسید سولفوریک با بهره گیری از فناوری نیتروژن

دو نوع فناوری نیتروژنی وجود دارد:

  • اتاقک
  • برج

مزایای فناوری نیتروژن این است که نیازی به هزینه های مالی زیاد یا تجهیزات پیچیده تکنولوژیکی ندارد و همچنین پردازش دی اکسید گوگرد را تضمین می کند. اما معایبی هم دارد در پایان تولید کننده غلظت 75٪ را دریافت می کند که به طور قابل توجهی از نظر کیفیت پایین تر از آنچه با روش تماس بیرون می آید است. این ترکیب حاوی اکسید نیتریک، آهن و سایر ناخالصی ها است. بازگشت اکسیدهای نیتروژن به طور کامل انجام نمی شود.

روش نیتروژن برای محیط زیست مضر است، زیرا امکان انتشار قابل توجهی از سموم در جو را فراهم می کند. با این حال، این رویکرد هنوز هم بسیار محبوب است. ماده اولیه دی اکسید گوگرد است. تبدیل آن به H2SO4 در فرآیند واکنش اکسیداتیو با دی اکسید گوگرد و افزودن آب انجام می شود. روش نیتروژن بدون افزودن اکسیدهای نیتروژن انجام نمی شود، زیرا دی اکسید گوگرد در تماس مستقیم با اکسیژن قرار نمی گیرد. در طی این فرآیند، اکسیدهای نیتریک بالاتر به اکسید نیتریک NO تبدیل می شوند و اکسید نیتریک NO توسط اکسیژن اکسید می شود و به اکسیدهای بالاتر تبدیل می شود.

اسید سولفوریک در چه صنایعی استفاده می شود؟

صنایع وابسته به اسید سولفوریک

بشریت هر ساله حدود 200 میلیون تن  اسید سولفوریک مصرف می کند که در بیشتر موارد برای تولید محصولات شیمیایی و کشاورزی است. امروزه از H2SO4 برای به دست آوردن موارد زیر استفاده می شود:

  • کودهای معدنی که برای این کار به شکل 100٪ خالص گرفته می شود.
  • دود و مواد منفجره
  • داروها
  • ترکیبات آلی و معدنی
  • رنگ ها
  • محصولات غیر طبیعی
  • در فرآوری سنگ معدن، به ویژه در استخراج عناصر کمیاب، از جمله اورانیوم ، ایریدیوم ، زیرکونیوم ، اسمیم و غیره
  • به عنوان یک الکترولیت در باتری های سربی
  • در صنایع نفت، فلزکاری، نساجی، چرم و سایر صنایع
  • در صنایع غذایی – ثبت شده به عنوان افزودنی مواد غذایی E513 (امولسیفایر).
  • در سنتز آلی صنعتی در واکنش ها:
  1. کم آبی (به دست آوردن دی اتیل اتر، استرها)
  2. هیدراتاسیون (اتانول از اتیلن)
  3. سولفوناسیون (مواد شوینده مصنوعی و مواد واسطه در تولید رنگ)
  4. آلکیلاسیون (به دست آوردن ایزواکتان، پلی اتیلن گلیکول، کاپرولاکتام ) و غیره
  5. بازیافت رزین در فیلترها در تولید آب مقطر

علاوه بر این H2SO4 به از بین بردن موثر رسوب و زنگ زدگی و بازیابی آلومینیوم در ساخت فلزات غیر آهنی کمک می کند. روی سطوح فلزی قبل از پوشش با مس یا کروم اسید سولفوریک اعمال می شود، ذرات ناخواسته و ناخالصی ها را از فرآورده های نفتی حذف می کند و چاه ها را تصفیه می کند. این جزء در صورت لزوم افزایش مقاومت در برابر ضربه بنزین و روغن موتور مفید است.

اینها همه حوزه های کاربردی این ماده شیمیایی بسیار خورنده نیستند. این ماده به عنوان یک امولسیفایر در تهیه محصولات غذایی عمل می کند و به از بین بردن موثر مواد زائد در آب کمک می کند و به عنوان یک جزء واقعا ضروری در امور صنعتی در نظر گرفته می شود که جایگزینی آن با سایر مواد سخت است.

دیمیتری مندلیف در مورد این محصول اشاره کرد که چقدر از آن در تولید فنی استفاده می شود و بدون آن تهیه مواد دیگر غیرممکن است.

کاربردهای اصلی اسید سولفوریک

کاربردهای اسید سولفوریک

سولفات سدیم 10 آب عنصری است که در سودا، پودرهای ملین یافت می شود، همچنین در پزشکی و دامپزشکی رایج است.

سولفات باریم در شرکت های لاستیک، رنگ های معدنی سفید یا کاغذ استفاده می شود. همچنین به “فرنی باریم” اضافه می شود که در عمل پزشکی برای عکسبرداری با اشعه ایکس از معده استفاده می شود.

در پزشکی نیز به سولفات کلسیم نیاز است که به صورت طبیعی به صورت گچ و انیدریت وجود دارد. به طور خاص، در بخش های تروما، پانسمان های ثابت ساخته شده از آلاباستر استفاده می شود. سولفات کلسیم نیز بخشی از مصالح ساختمانی است.

از سولفات آهن در ساخت جوهر، آغشته کردن چوب یا ساخت محصولات کنترل آفات استفاده می شود که همگی در کشاورزی مهم هستند.

یکی دیگر از نمک های ضروری برای کشاورزی، سولفات مس است که به سرعت با انگل ها مبارزه می کند و بیماری های گیاهی را درمان می کند.

علاوه بر این، برای به دست آوردن رنگدانه های معدنی یا برای از بین بردن قالب ها از دیوارها ارزش دارد. سولفات آلومینیوم یکی از اجزای موجود در کاغذ، مقوا، سلولز و غیره است. زاج برای ایجاد رنگ و در فرآوری پوست حیوانات استفاده می شود.

در برخی موارد، این ماده به عنوان یک الکترولیت در باتری های اسید سرب برای هدایت جریان الکتریکی عمل می کند. برای انجام این کار، یک محلول در تقطیر داخل باتری ریخته می شود. اغلب، اولئوم، که شدت بالایی دارد، مورد تقاضا است. ویژگی آن در عدم واکنش در تماس با فولاد است، علاوه بر این حمل و نقل آن آسان است.

تاریخچه پیدایش واژه اسید و اسید سولفوریک

تاریخچه پیدایش اسید سولفوریک

آغاز تحقیقات در یونان باستان بود، زمانی که دانشمندان به منشا سولفات مس و ویژگی های آن علاقه مند شدند. ویتریول هم در پزشکی و هم در متالورژی استفاده می شد. اولین دستاوردها به قرن سیزدهم باز می گردد. طبق سوابق کیمیاگران آن دوره، برای این کار آنها به گرم کردن زاج پتاسیم متوسل شدند.

با مطالعه ماهیت آلئوم، در قرن 15، دانشمندان توانستند به مرحله بعدی آزمایشات بروند. کمی بعد، در قرون وسطی در اروپا، این ماده به عنوان “ویتریول” شناخته می شد، اما نام آن به اسید برای مردم مدرن تغییر یافت.

در نیمه اول دهه 1700 توسط داروساز لندنی وارد جاشوا روغن در مقیاس بزرگ تولید شد. در آن زمان کیمیاگران، داروسازان و متخصصان جهت تکمیل فلزات کمیاب به H2SO4 نیاز داشتند. در مقادیر کم از آن برای تهیه کبریت های مخصوص حاوی کلرات پتاسیم استفاده می شد.

پس از جاشوا، جان روباک از انگلستان تولید را آغاز کرد و تا حدودی این تکنیک را تطبیق داد. او به جای مخازن شیشه ای، اتاقک های سربی با اندازه بزرگ گرفت، زیرا آنها ارزان تر بودند. نوآوری های Roebuck امکان دستیابی به یک راه حل 65٪ را فراهم کرد.

تکنیک انگلیسی برای دویست سال محبوب باقی ماند. غلظت 78 درصد اسید سولفوریک به لطف شیمیدانانی از انگلیس و فرانسه گلوور و گی-لوساک ظاهر شد.

بر خلاف نسخه قبلی، این غلظت برای ایجاد رنگ نامناسب شد تکنیک های جدید در آغاز قرن 19 توسعه یافت. ابتدا برای این کار نیتروژن می گرفتند، این روش خیلی زود به روش فناوری «نیتروژن» معروف شد. از پلاتین نیز برای تسریع واکنش استفاده شد. تا دهه 30 قرن 19 بود که Peregrine Philips یک روش اقتصادی برای تصفیه اکسید گوگرد (VI) و یک محلول غلیظ را به ثبت رساند و در سال 1864 تولید کودهای فسفاته طبیعی راه اندازی شد.

تا پایان دهه 1800، کشورهای اروپایی تولیدات خود را تا یک میلیون تن ایجاد کردند و انگلیس و آلمان موقعیت های پیشرو در عرضه را اشغال کردند. آنها 71 درصد از کل تولید جهانی را به خود اختصاص دادند.

مخازن حمل و نقل اسید سولفوریک

مخازن نگهداری اسید سولفوریک

اسید سولفوریک یکی از قوی ترین اسیدها است. مایع است، جرم زیادی دارد، رنگ و بو ندارد.

مخزن اسید سولفوریک بایستی مطابق با الزامات زیر طراحی گردد:

  • دارای استحکام بالا، قابلیت اطمینان، مقاوم در برابر آسیب مکانیکی
  • محدوده دمای عملیاتی گسترده
  • مقاومت در برابر اسید
  • مقاومت در برابر خوردگی

جهت ذخیره سازی و حمل و نقل اسید سولفوریک به سبب خاصیت سمی تیز محصول باید احتیاط کرد. این ماده منفجره است و متعلق به کلاس خطر هشتم است که محموله های سمی و خورنده را شامل می شود.

اگر در طراحی و تولید مخزن حمل اسید سولفوریک و همچنین نحوه جابجایی صحیح و ایمن آن کوتاهی یا اشتباهی صورت پذیرد بی شک باید شاهد خطرات جانی و زیست محیطی فجیعی باشید. مخازن باید از آلیاژهایی ساخته شوند که تحت تأثیر سموم فرو نریزند. مخازن شیمیایی اسید سولفوریک برای انتقال سموم خطرناک مناسب هستند.

جهت ذخیره سازی ایمن اسید سولفوریک می توان از مواد و متریال زیر استفاده نمود که غلظت سیال تعیین می کند کدام مخزن مناسب برای اهداف شما می باشد:

  • مخزن استیل
  • مخزن فایبرگلاس
  • مخزن پلی پروپیلن

اسید سولفوریک و خطرات استنشاق و تماس با آن بر سلامت انسان

اسید سولفوریک بعنوان یک  مایع بسیار سمی سلامت انسان را تهدید می کند. تماس با پوست بدن نه تنها سطح خارجی بدن را تخریب نموده بلکه می تواند به اندام های داخلی آسیب برساند زیرا حاوی دی اکسید گوگرد که بسیار سوزاننده می باشد است.

دی اکسید گوگرد متصاعد شونده از اسید سولفوریک یک ماده بسیار تهاجمی می باشد و آرسنیک که بخشی از آن است علائم مسمومیت را تقویت می کند. دوز بی ضرر محتوای H2SO4 در هوا 0.3 میلی گرم در هر 1 کیلومتر مربع در نظر گرفته می شود. در صورت تماس با بدن ممکن است پوست، دستگاه تنفسی و غشاهای مخاطی آسیب ببینند. اغلب احتمال بروز برونشیت، لارنژیت و نای وجود دارد. سوختگی های حاصل علائم مشخصی دارند و برای مدت طولانی بهبود می یابند.

اگر به موقع با پزشک مشورت نکنید، آسیب بافتی می تواند منجر به مرگ قربانی شود. دوز خطرناکی که زندگی را تهدید می کند 0.18 سانتی متر در هر 1 لیتر است (در صورت مصرف – 5 میلی گرم).

بلع چند قطره یا استنشاق بخارات سمی در مجرای تنفسی می تواند منجر به عواقب وخیم شود. با تشخیص به موقع مظاهر مسمومیت بدن، انسان جان خود را نجات می دهد. علائم زیر نشان دهنده مسمومیت است:

  • تهوع و استفراغ
  • درد در اندام های گوارشی
  • اختلالات روده
  • مشکلات مدفوع
  • تغییر رنگ ادرار به قرمز
  • ظهور لکه های قهوه ای روی لثه
  • ترشح بیش از حد بزاق
  • سوختگی غشای مخاطی چشم
  • آسیب به دستگاه تنفسی
  • خونریزی بینی
  • تورم گلو و حنجره، گرفتگی صدا
  • آبی شدن پوست

تورم گلو و حنجره یک علامت خطرناک است که نشان دهنده وخامت قابل توجهی در سلامت قربانی است. با خفگی همراه است که منجر به مرگ می شود. این بند به منظور درک اهمیت تولید مخازن اسید مطابق استانداردهای روز دنیا ارائه گردیده است.

خرید مخزن اسید از تولید کننده به نام باید صورت پذیرد. مخازن اسید می بایست از تولید کنندگانی که گواهینامه های ملی و بین المللی در کارنامه خود دارند، خریداری گردد.

ما چندین پروژه صادراتی به کشورهای گرجستان، عراق، آذربایجان و ارمنستان را تولید و ارسال نموده ایم که شما می توانید بارنامه و کاتالوگ مشخصات فنی و قیمت این مخازن از همکاران واحد فروش درخواست نمایید.

مخازن اسید سولفوریک – بهترین گزینه ها برای ذخیره سازی اسید سولفوریک در واحدهای صنعتی

انتخاب بهترین مخازن اسید سولفوریک موجود در بازار اگر برای اولین بار است که این کار را انجام می دهید یا دانش کافی در مورد آنها ندارید، می تواند یک کار پرچالش و خطرناک باشد. با این حال، مخزن فولاد کربنی، مخزن فایبرگلاس و مخزن پلی اتیلن بسیار مورد تقاضا هستند.

مخزن فولاد کربنی گزینه محبوبی در واحدهای تولیدی و بخش های صنعتی می باشد که برای ذخیره اسید سولفوریک 98 درصد بسیار خوب است زیرا تجزیه نمی شوند، دچار شکستن در اثر ضربه و ترک و نشتی نمی گردد.

مخازن فولاد کربنی مدرن دارای پوشش داخلی و سیستم روکش پلی اتیلن قالب گیری چرخشی هستند که از مخازن در برابر شدیدترین مواد شیمیایی و خطرات احتمالی آنها محافظت می کند.

مخازن فولادی به دلیل مقاومت شیمیایی گسترده، استحکام و دوام خود شناخته می شوند که برای ذخیره مواد شیمیایی ایده آل هستند. مخزن استیل، فولاد کربن و فولاد آلیاژی نیکل برای ذخیره مایع قابل احتراق عالی می باشند.

مخزن فایبرگلاس نیز گزینه خوبی برای تولید کنندگان اسید سولفوریک هستند. مخزن فایبرگلاس مجهز به چندین پوشش داخلی و یک لایه ساختاری است که از رزین و فیبر شیشه ای برش خورده تشکیل شده است و برای نگهداری اسید سولفوریک با غلظت 93-98٪، 80 تا 92٪ و 80٪ ایده آل است.

مخازن پلی اتیلن گزینه عالی برای ذخیره سازی مایعات خورنده و قابل احتراق هستند. آنها برای کاربردهای خطرناک کاملاً مهندسی شده اند. پلی اتیلن دو جداره با چگالی بالا، یک رزین ترموستاتی است که می تواند به راحتی با مواد شیمیایی مقابله کند.

نگهداری طولانی مدت مخزن اسید سولفوریک

برای به حداکثر رساندن طول عمر و تشخیص ناهنجاری ها، انجام مراحل تمیز کردن مناسب مخزن مهم است. در اینجا نکات ارزشمندی وجود دارد که برای افزایش طول عمر مخازن اسید که تقریبا گران قیمت نیز هستند باید رعایت کنید:

  • مخزن را سالانه با دو قسمت محلول آمونیاک و سه قسمت آب مقطر تمیز کنید. این محلول به شما کمک می کند تا pH اسید را خنثی کنید.
  • فضای داخلی مخزن را اسپری کنید
  • اجازه دهید محلول خیس بخورد. دو ساعت طول می کشد تا محلول کاملا جذب شود.
  • PH مخزن حاوی ماده شیمیایی را آزمایش کنید. یک تکه کاغذ تورنسل را در کنار مخزن بمالید که در تماس با اسید آبی و در تماس با پایه قرمز شود. مراحل 2 و 3 را تکرار کنید تا کاغذ تورنسل شروع به واکنش کند.
  • با گذاشتن مخزن در هوای آزاد پس از تخلیه محلول اضافی اجازه دهید تا خشک شود.
  • یک بازرسی سالانه به شما کمک می کند تا عیوب مخزن ذخیره اسید سولفوریک را تشخیص دهید، طول عمر آن را افزایش دهید و سالانه هزاران میلیون تومان در نگهداری آن صرفه جویی کنید.
  • برای تشخیص وضعیت دقیق مخزن با داشتن دوربین، تجهیزات تخصصی، تخصص و دانش حرفه ای در تماس باشید.
  • مخازن ذخیره اسید سولفوریک باید در جای خشک و خنک و به دور از قرار گرفتن در معرض مستقیم نور خورشید و سایر منابع حرارتی نگهداری شوند.
  • برای اطمینان از ایمنی این مایع بسیار خورنده، مخازن باید در ارتفاع بالا ذخیره شوند تا از مزایای گرانش تغذیه برای پردازش استفاده شود.
  • نیاز مخزن اسیدهای سولفوریک بسته به غلظت آن متفاوت است.
  • اسید سولفوریک بسیار غلیظ باید در مخزن فولاد کربنی با ابعاد 2.2 ضخامت دیواره با وزن مخصوص ذخیره شود.

خرید مخازن ذخیره اسید سولفوریک ضعیف که در عرض چند هفته پس از خرید شروع به ترک خوردن کرده و علائم خرابی را نشان می دهد، برای شما بسیار هزینه بر و گران تمام خواهد شد پس خرید مخزن اسید سولفوریک به تولید کنندگان و شرکتهای معتبر بسپارید. گروه صنعتی سازاب به شما در خرید مخزن اسید سولفوریک با دوام و استحکام و ایمنی بالا کمک خواهد نمود. پس اکنون با مشاورین شرکت تماس برقرار نمایید و از مشاوره رایگان این عزیزان بهره مند گردید.

محصول مرتبط: اسید نیتریک

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 2 میانگین: 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *