مدلهای مختلف مخزن پلی اتیلن ساخته شده از دو نوع پلیاتیلن «خطی» و «متقابل»، بمنظور ذخیره سازی انواع مواد شیمیایی، آب شرب، آب باران، فاضلاب و… در صنایع، منازل، ادارات، کارخانجات، مزارع و… مورد استفاده قرار می گیرند. فارغ از قیمت بسیار مناسب مخزن پلی اتیلن، این تجهیزات دارای دنیایی از ویژگیهای ارزشمند دیگر نیز هستند.
بر خلاف دیگر مخازن موجود در بازار، مخازن پلی اتیلنی به خوبی فشار خاک زیرزمینی را تحمل می کنند. ضمناَ در دمای منفی نیز ترک نمی خورند و می توان آنها را هم در زیر زمین؛ و هم در بالای زمین (در فضای داخلی کارگاه ها و محوطه های باز) نصب کرد. مخزن پلی اتیلن به سبب چگالی بالای مواد اولیهی خود، دارای مقاومت مکانیکی و شیمیایی بالایی می باشد. تنوع فرمیک بالای این تانکرها، استفاده از آنها را برای هر نوع جاگیری فضایی ایستاده، زیرپله ای، افقی و… مناسب نموده است. ضمناَ میتوان با تهیهی تانکرهای پلی اتیلنی ته قیفی و یا مادولار، بر چگونگی تخلیه و میزان ظرفیت پذیری مخازن، تسلط یافت.
نکات انتخاب مخزن پلی اتیلن
- گواهی نامه استاندارد
هنگام انتخاب مخزن پلی اتیلن ذخیره آب، دریافت گواهینامه کیفیت برای محصول مهم است. چراکه اطلاعات موجود در سند نشان میدهد که محصول از مواد اولیه تأییدشده با تجهیزات قابل تعمیر ساخته شده است. یک تولید کننده معتبر، به همراه کاتالوگ فنی محصوا (که حاوی ویژگیهای عملیاتی است)، گواهینامه استاندارد را نیز ارائه میکند.
- ظاهر
هنگام بازرسی خارجی مخزنها، از عدم وجود دیوارههای ناهموار مطمئن شوید. برای این کار به قسمتهای محدب و برآمده مخزن توجه ویژهای داشته باشید. چنانچه در قسمتی، سایه روشنهایی مشاهده شود و یا با فشار انگشت خم شود، بهترست از خرید این محصول خودداری کنید!!.
شیارهای داخلی و خارجی، دریچه و محل اتصال پایه ها به دیوارههای منبع باید یکنواخت و یکسان باشد. اتصالات با کیفیت بالا، تقریباً نامرئی هستند. زیرا با جوشکاری بدون درز ساخته میشوند. (درزهای اضافی روی محصول تاییدشده، البته از این قاعده مستثنی هستند). نقاط اتصال عناصر اضافی: خمها، فلنج ها، زهکشها، دستگیره ها و غیره باید به دقت سمباده شوند.
- حمل و نقل راحت
تمامی مخازن، باید بهراحتی قابل جابجایی باشند. دانستن جرم مخزن پلی اتیلن نیز بسیار مهم است.
- حجم مخزن
اندازه مخزن پلی اتیلن و فضای نصب آن، از مهمترین موارد ارزیابی میباشد. بنابراین فارغ از اینکه تانکر موردنظر باید متناسب با فضای خالی پروژه باشد، خود محل نصب نیز میتواند بر دما و کیفیت آب یا سیالی که ذخیره میکنید، تأثیر بگذارد.
- رنگ مخزن
اگر قرار است آب با اهداف شرب انسان یا دام در داخل مخزن ذخیره گردد، قطعا باید مخازن آبی رنگ یا تیره را انتخاب کنید. چرا که در برابر اشعه خورشید مقاومت مینماید. بیاد داشته باشید که مخزن آب قابل شرب باید از نوع فود گرید باشد. انواع منابع آب استاندارد food grid، از رشد باکتری و جلبک در داخل جدارهها جلوگیری میکنند.
انواع مخزن پلی اتیلن (فرم و کارایی)
مخزنهای ذخیره سازی ساخته شده از مواد پلیمری، از نظر شکل، حجم، رنگ، مواد و هدف دارای انواع مختلفی هستند. هنگام انتخاب یک مخزن مناسب، لازم است تحلیل شود که چه ویژگی هایی از محصول برای رفع نیازهای صنعتیتان، بهینه خواهد بود. برخی از مهمترین و پرتقاضاترین مدلهای مخزن پلی اتیلن، عبارتند از:
- ایستاده
- افقی
- کتابی
- مکعبی
- سمپاش
- مادولار
- مخزن پلی اتیلن زیرپله ای و…
مخزن پلی اتیلن خوابیده
مخزن پلی اتیلن افقی یا «تانکر ثابت خوابیده»، از محبوبترین مدلهای این تجهیزات بشمار میرود. مشخصاَ ارتفاع در این مخازن کم است و در عوض، حجم تانکر بصورت افقی گسترش پیدا میکند. فلذا از این تجهیزات باید در فضاهایی با عدم محدودیت متراژ، استفاده شود. برای ظرفیت های حجیم موردنیاز، نمیتوان اینگونه مخازن را تا دهها متر بصورت افقی طراحی و تولید نمود!!. درنتیجه چنانچه به ظرفیتهای گسترده نگهداری نیاز داشته باشید (پروژه های نیروگاهی، پالایشگاه های نفت، پتروشیمی و…)، حتماَ باید به سراغ انتخاب مخزنهای عمودی بروید. البته گاهاَ برای تفکیک مواد مختلف، نیاز به ذخیره سازی های جزئی در فضاهای بسته وجود دارد. فلذا باتوجه به ارتفاع محدود فضاهای داخلی، نصب مخزن پلی اتیلن افقی، گزینهی ایده آلی محسوب می شود.
ظرفیت تانکرهای خوابیده تولیدی گروه سازآب، از 3000 تا 60000 لیتر است.
مخزن پلی اتیلن عمودی
مخزنهای با شکل عمودی در گروه صنعتی سازآب، با ظرفیت 700 تا 18000 لیتر طراحی و عرضه میگردند. این مخازن با توجه به فرم ایستادهی خود، بههیچ عنوان برای نصب های دفنی مورد استفاده قرار نمیگیرند. اما به خوبی، پاسخگوی نیازهای ظرفیتی بالای مراکز صنعتی بزرگ هستند. انواع مخزن پلی اتیلن عمودی یکپارچه، غالباَ در محیط های باز قرار میگیرند. زیرا فضاهای داخلی (بسته) با مشکل محدودیت ارتفاع مواجهند. بنابراین طراحی 3 یا 4 لایهی اینگونه مخازن بسیار حیاتیست تا در مقابل تابش های خورشید:
- هم دچار ضعف بدنه در گذر زمان نگردند.
- و هم نور را به سادگی از خود عبور نداده و موجب فاسد شدن آب یا دیگر سیالات ذخیره شده، نشوند!
نکته: چنانچه از مخزن عمودی برای نگهداری آب و سیالات شیمیایی در درون فضاهای بسته استفاده شود، میتوان آن را بصورت 1 یا 2 لایه نیز طراحی نمود.
تانکر مکعبی پلی اتیلنی
بیشتر این مدلها را میتوان در زیرمجموعهی انواع مخزن پلی اتیلن خوابیده (افقی) قرار داد. زیرا عمدتاَ طراحی و تولید آنها در ظرفیتهای محدود، با تکیه بر گسترش افقی صورت میپذیرد. مهمترین تفاوت این تانکرها با مخزن های افقی رایج، در سه عامل نهفته است:
- عمدهی مخزنهای رایج، دارای سطح مقطع استوانهای هستند. اما سطح مقطع این محصولات، بصورت مکعب است.
- در اندازه همسان، ظرفیت لیتراژ و جایگیری سیال در مدلهای مخزن مکعبی پلی اتیلن، بیشتر است. زیرا دارای گوشههای پخ خورده نیستند و تا انتهاییترین گوشهی قائم خود، امکان ذخیره سازی سیال را دارند.
- تانکرهای مکعبی غالباَ به بازویی برای قرارگیری صاف بر روی زمین نیاز ندارند. زیرا به خودی خود صاف هستند و گاهاَ برای تحمل بیشتر فشارهای خارجی، بصورت شیاردار طراحی میشوند.
تانکرهای استاندارد مکعبی شکل (برای ذخیره مایعات) را میتوان در زیر زمین و روی سطح زمین نصب کرد. البته پیشتر عنوان شد که مخزنهای مستطیل شکل به صورت عمودی، باعث صرفه جویی در فضا می شوند. ذکر این نکته الزامیست که مخازن مکعبی دارای حجم زیاد و دهانه باز برای پر شدن آسان میباشند. هنگام نصب شیر پایین و نصب بر روی سکو، امکان تخلیه کامل آب از این تانکرها فراهم میگردد.
تانکر کتابی پلی اتیلنی
مدلهای ساختاری «مخزن کتابی پلی اتیلن»، درواقع فرم لاغر شدهی مخازن مکعبی به شمار میروند. باریکتر شدن فرم مخزن پلی اتیلن کتابی، البته هیچگونه تأثیر منفی بر میزان استحکام این محصولات نگذاشته است. بسیاری از ساختمانهای مسکونی (بخصوص مجتمع های مسکونی چندین واحدهی کلانشهرها)، نیاز به تهیهی مخزن ذخیره آب دارند. عرض کم این مخازن، موجب میشود تا علاوه بر پوششدهی نیازهای عادی افراد در ظرفیتهای مختلف، به راحتی از در ساختمان وارد شوند. ضمن اینکه شدیداَ در بحث اشغال فضایی، صرفه جویی نیز بوجود می آید.
مخزن زیرپله ای پلی اتیلن
گونههای مخزن پلی اتیلن زیرپله ای، انتخابی بسیار جالب توجهی برای بهره گیری بهینه از فضاهای بلا استفادهی زیر پلهها میباشند. البته باید حواستان به دو نکته در رابطه با انتخاب مخازن زیرپله ای باشد:
درب مخزن پلی اتیلن زیرپله ای بر روی سطح بالایی آن قرار دارد. بنابراین طبق استانداردها، بایستی به جهت باز و بسته نمودن آسان دریچه، سطح بالای تانکر نسبت به سطح کف باکس پله، بیست سانتیمتر فاصله داشته باشد. ضمن اینکه باید پیش از خرید مخازن زیرپله ای، فضای در دسترس زیر باکسهای پله را مساحی نمایید.
برای خرید این منابع ذخیره آب و سیالات شیمیایی، توجه به شکل سطح مقطع آنها بسیار پراهمیت است:
- سطح مقطع استوانه: مخزن کتابی حاصله، دارای بدنه گرد و دماغهی خرطومی می باشد. (مسلماَ میزان حجم گیری یا لیتراژ آن نسبت به سطوح مقطع مکعبی در اندازه مشابه، کمتر است)
- سطح مقطع مکعبی: بدنه بصورت مکعب مستطیل بوده و با دماغهی جلویی آن، شکلی شبیه به یک ذوزنقه سه بعدی شده را تداعی میکنند.
مخزن مادولار PE
گونههای پرطرفدار مخزن پلی اتیلن مادولار یا ماژولار که با نام چند تکه نیز شناخته میشوند، از چند بعد دارای اهمیت ویژه ای هستند:
- ساخت مطمئن و راحت:
با استفاده از واشر های آب بندی و پیچ و مهرهی قطعات (ماژولها)، به شکلی مطمئن از هرگونه نشتی جلوگیری میکنند. برای پیکره بندی نیز کافیست قطعات پیش ساخته از کارخانه به محیط پروژه انتقال یابد. سپس ماژولهای کناری قرارداده شده و یک به یک، ماژولهای میانی نیز به هم متصل میگردند.
- پوششدهی ظرفیتهای زیاد:
اینگونه مخازن مادولار پلی اتیلن، تا 1 میلیون لیتر ظرفیت مورد نیاز ارگانها و صنایع را پشتیبانی میکنند.
- نگهداری عالی آب:
شدیداَ برای نگهداری استاندارد آب، قابل اطمینان هستند. (مقاومت عالی در برابر پرتوهای فرابنفش خورشید)
- تعمیر راحت:
با خراب شدن یک ماژول (مثلاَ یک ماژول میانی)، مخزن پلی اتیلن مادولار به کل کنار گذاشته نمیشود. بلکه به راحتی فقط ماژول آسیب دیده را جدا نموده و تعویض کنید.
- برپایی و واچینی سریع:
علاوه بر نصب سریع این مخازن پلی اتیلن بزرگ، امکان جداسازی مجدد آن و حمل برای استقرار در دیگر محیطها نیز فراهم است.
مخزن پلی اتیلن ته قیفی
سیالات شیمیایی با حالت دانه دانگی و مواد اسیدی پر ارزش، بیشک مناسبترین گزینه ها برای دپو در انواع مخزن پلی اتیلن ته قیفی هستند. دلیل این امر را میتوان به تعبیهی یک شیر خروجی در بخش مخروطی این مخازن، مربوط دانست. بطوریکه کمک میکنند سیالات با غلظت بیشتر و هزینهی گرانتر، بصورت راحتتری از مخزن ته قیفی تخلیه گردند. این در حالیست که در دیگر فرمهای مخازن، همواره مقداری از مواد اسیدی و شیمایی، در گوشههای تانکر باقی می ماند. عدم باقی ماندم سیالات شیمیایی و اسیدی در درون مخزن پلی اتیلن ته قیفی، یک مزیت دیگر نیز دارد. و آن اینست که دیگر خبری از رسوب مواد باقیمانده و سوراخ شدن کف تانکر، نخواهد بود.
بمنظور سهولت در تخلیهی مخازن ته قیفی پلی اتیلنی، پایههای فولادی برای آنها کار گذاشته میشود. چنانکه شیر تخلیه از زمین فاصله بگیرد و عملیات تخلیهی سیال، با سرعت و سهولت بیشتری همراه گردد. گاهاَ در برخی از مدلهای خارجی، از دو بازویی متصلشده به بدنه، به جای پایه ها استفاده میشود. (که چندان شناخته شده و محبوب نیستند!)
محصول مرتبط: مخزن اسید
انواع مخازن پلی اتیلنی بر اساس تعداد لایه
- منبع پلی اتیلن تک لایه
مدلهای مخزن پلی اتیلن تک لایه بصورت شفاف بوده و صرفاَ برای نگهداری آب در فضاهای کاملاَ بسته و تاریک بهکار میروند. قراردهی این منابع در فضای باز، به سرعت شرایط را برای فساد آب (و سیالهای شیمیایی معمولی موجود در آن) مستعد میکند. زیرا نور به راحتی از این تک لایه، عبور میکند!.
مخازن پلی اتیلن تکجداره با دیواره های نازک خود، استحکام خاصی ندارند. بدین ترتیب اگر به طراحی مقاومتری برای عدم دفرمگی و تغییر شکل نیاز دارید، مخازن پلیاتیلن دوجداره با دیوارههای ضخیم را انتخاب کنید.
- مخزن پلی اتیلن دو لایه
میزان مقاومت این مخازن در برابر نور، تا حدودی بیشتر است. ولی باز هم در طی زمان، نور به درون آن راه پیدا کرده و امکان فساد آب را قوت میبخشد!!. لذا حتی الامکان در فضاهای بسته از این مخازن دو لایه استفاده شود. البته این تانکرها، یکی از بهترین گزینه ها برای استفاده در مناطق شرجی شمال کشور محسوب میشوند. لایه داخلی مخازن دوجداره سفید رنگ و ویژهی ذخیره سازی آب شرب است. لایهای که از سیال در برابر رشد و نفوذ باکتری ها محافظت می کند. لایهی بیرونی آبی رنگ نیز، مانعی برای نفوذ نور خورشید ایجاد می کند.
- مخزن پلی اتیلن سه لایه
لایه سوم و میانی این مخازن، عدم ورود نور را به این تجهیزات تضمین میکند. درنتیجه یکی از بهترین انتخابها برای نگهداری آب شرب در نقاط گرم و مرطوب و پرتابش کشور هستند. مسلماَ با افزایش تعداد لایهها، بر هزینه نهایی این تجهیزات نیز افزوده می شود.
تانکر 4 لایه پلی اتیلنی
لایهی نهایی یا چهارم تعبیه شده، از هرگونه تبادل حرارت ممانعت میکند. گونه های مخزن پلی اتیلن 4 لایه، ایده آل ترین گزینه برای استفاده در نقاط کویری و کوهستانی هستند. زیرا از تبخیر و یا یخزدگی سیال ذخیره شده، جلوگیری خواهند نمود. علاوه بر مخزنهای چهار لایه، گونه ای از تانکرهای دوجداره PE نیز به خوبی امکان ذخیره سازی سیالات شیمیایی را دارند.
درحقیقت یک مدل دیگر از مخازن، مخازن پلی اتیلن دوجداره میباشد که سطح خارجی آن بصورت کاروگیت است. ذخیره سازی سیالات شیمیایی با میزان خورندگی مشخص، در اینگونه مخازن پلی اتیلنی دوجداره انجام می شود. نکتهی مهم اینجاست که مدلهای مخزن پلی اتیلن دولایه و دوجداره، با یکدیگر متفاوت هستند.
مخزن پلی اتیلن آب
تامین آب خارج از شهرها، ناپایدار و موقتی است. بنابراین ساکنان باید برای مقاصد آبیاری، حمام کردن و سایر نیازهای خانگی، یک مخزن ذخیره آب خریداری و نصب نمایند. علاوه بر این، آب لوله کشی خارج از شهر ممکن است برای مصارف غذایی مناسب نباشد و صاحبان خانه های روستایی باید مراقب ذخیره آب آشامیدنی باشند. برای نگهداری مایعات بخصوص آب شرب، بهتر است از مخازن پلی اتیلن آب استفاده کنید. طیف های مختلف منبع فایبرگلاس، مخزن پلی پروپیلن و مخزن استیل نیز برای نگهداری استاندارد آب شرب مورد استفاده قرار میگیرند.
به لطف فناوری خاص تولید مخازن پلیمری، می توان آب غیرآشامیدنی و آشامیدنی را برای مدت طولانی در آنها ذخیره نمود. ازهمین رو، انواع مخزن پلی اتیلن برای بکارگیری در اقامتگاه های تفریحی و بومگردی و البته واحدهای مسکونی روستایی، بسیار پرتقاضا هستند.
تفاوت مخزنهای C6 و C4
فقط از پلی اتیلن اولیه و اکسترود شدهی LLDPE با استاندارد فودگرید (و رنگ شده)، با نام تجاری C6 برای تولید انواع مخزن پلی اتیلن فود گرید استفاده می شود. برخلاف پلیمر سنتی C4، این پلیمر دارای ویژگیهای:
- استحکام فشاری بیشتر،
- انعطاف پذیری کششی ویژهتر و
- مقاومت بالاتر در برابر ترک پذیری
می باشد.
تکنولوژی تولید مخزن پلی اتیلن آب
امروزه بیشتر از فناوری روتومولدینگ برای ساخت مخزن پلی اتیلن 1 تا 4 لایه استفاده میشود. شیوه ساخت با دستگاه اکسترود نیز عمدتاَ برای ساخت تانکرهای دوجداره پلی اتیلنی کاربرد دارد. بهره گیری از شیوه روتومولدینگ (Rotomolding) در ساخت مخزنهای PE، مزایای مهمی همچون:
- سرعت تولید بالا
- همسان بودن ضخامتهای جدارههای تانکر
- ذوب کامل مواد اولیه و تلفیق قدرتمند
- برش هوشمند زایدههای بدنه در مراحل پایانی تولید
و… را به ارمغان میآورد. مخازن آب پلی اتیلن با استفاده از فناوری بدون درز تولید می شوند. آنها سبک و بسیار بادوام بوده و نیازی به نگهداری و تعمیر دوره ای درز ندارند. ذکر این نکته نیز مهم است که:
مواد و متریال مورد استفاده جهت ساخت مخزن پلی اتیلن آب، طبق معیارهای کیفیت بین المللی، سازگار با محیط زیست، ایمن و بادوام می باشند. برخلاف مخازن استیل و گالوانیزه، مدلهای تانکر پلی اتیلن برای نگهداری مواد تهاجمی بدون پردازش اضافی مناسب هستند.
برای ساخت اینگونه مخزنها، صفحات پلی اتیلن با استفاده از میله های جوش داده شده، گرم می شوند. سپس پس از شکل گرفتن، قطعات به طور یکپارچه به هم جوش داده خواهند شد. قالب گیری مواد پلی اتیلن گرمشده، آسان است. بنابراین در این مرحله قطعات اضافی نیز نصب میگردند. بسته به هدف مخزن ذخیره سازی، می توان آن را به تجهیزات و آپشن های زیر مجهز کرد:
- اتصالات
- زانویی
- فلنج
- قفل سقف
- پمپ شناور
- دستگیره برای حمل و نقل
- عنصر گرمایش
- سفت کننده ها
- پایه ها.
مخازن آب پلی اتیلن، هیچگونه تاثیر منفی بر انسان نداشته و برای محیط زیست بی خطر هستند. بنابراین نه تنها هیچگونه آلایندگی، واکنشپذیری شیمیایی و رنگ و بو و مزهای را به آب منتقل نمیکنند. بلکه بلحاظ قیمتی، هزینه مقرون به صرفه ای را میتوان برای خرید این دسته از مخازن اختصاص داد.
تولید تانکر POLYETHYLENE آب با روش روتو مولدینگ
روتومولدینگ یا همان روش قالب گیری چرخشی، امروزه بعنوان کارآمدترین شیوه تولید مخزن پلی اتیلن شناخته میشود.
ماهیت این فناوری، مربوط به چرخش یک ماتریس فلزی گرم شده است که در داخل آن مذاب پلی اتیلن وجود دارد. مذاب موجود، حاصل گرمادهی پودرهای پلی اتیلنی تزریق به دستگاه میباشد. در طول چرخش با فشار اتمسفر و در دمای بالا، مواد مذاب پلی اتیلن به طور مساوی روی سطح داخلی توزیع می شود. پس از آن قالب سرد می شود. چرخش مداوم در این شیوه که در طی آن، جداره ها به بدنه قالب چسبیده و کم کم شکل میگیرند، به شما این امکان را می دهد که مخازنی قوی با ضخامت دیواره مورد نیاز ایجاد کنید. دیوارههایی که بدون درز و دارای ضخامت یکنواختی هستند.
همچنین با بهره گیری از شیوه روتاری مولدینگ (روتومولدینگ)، امکان:
- تشکیل اشکال پیچیده،
- و قرار دادن سفت کننده ها و پلت فرم های تکنولوژیکی،
وجود دارد. میزان تولید ضایعات مواد پلی اتیلنی نیز در این روش به حداقل می رسد. فلذا هزینه تولید مخزن پلی اتیلن را به کمترین میزان ممکن کاهش میدهد.
تجهیزات جانبی مخازن پلاستیکی
بنا به درخواست مشتری، مخزن پلی اتیلن می تواند به لوازم جانبی اضافی مجهز شود:
- شناور؛ برای تجسم و اندازه گیری سطح مایع
- قاب فلزی گالوانیزه؛ به جهت استحکام بیشتر
- پوشش و پالت؛ برای استفاده در فضای باز
- درب با دریچه هوا؛ بمنظور حفظ خواص و تازگی آب آشامیدنی.
تولیدکنندگان متعهد، بدون شک از تجهیزات و مواد تایید شده استفاده می کنند. خواص عملکردی و عمر مفید مخازن آب پلی اتیلنی به رعایت فناوری تولید و کیفیت مواد بستگی دارد. مواد اولیه PE پتروشیمی های امیرکبیر، شازند، مارون و جم برای تولید مخزن پلی اتیلن، مطابق با استاندارد اروپایی DIN16961 توسط گروه صنعتی سازآب استفاده و خریداری می شود.
مزایای مخازن پلی اتیلنی
مزایای این دسته از مخازن، بطور جدی مربوط به مواد پلیاتیلنی است که از آن ساخته شده اند. بنابراین ویژگیهای اصلی مخازن پلی اتیلن عبارتند از:
- قیمت پایین:
در مقایسه با سایر مخازن، قیمت مخزن پلی اتیلن بسیار کمتر می باشد.
- وزن سبک:
حمل و نقل و بارگیری راحت مخزن پلی پروپیلن و PE، امکان به حداقل رساندن هزینه های انرژی را فراهم می کند. جابجایی درون محیطی (درون محیط پروژه) و فرآیند نصب نیز با راحتی بیشتری صورت میپذیرد. سبکی این مخازن (بخصوص در ظرفیتهای پایین)، سطح زیرین محل نصب را از اجرای هزینه بردار فونداسیون، بی نیاز میسازد.
- مقاومت شیمیایی بالا:
پلی اتیلن در برابر پوسیدگی، خوردگی شیمیایی و اسیدی و مواد شوینده بسیار مقاوم است. درنتیجه برای مدت طولانی، مخزن پلی اتیلن ظاهر جذاب خود را حفظ میکند.
- ایستادگی اشعهای:
این دسته از مخازن، قابلیت دفع و منعکس نمودن اشعههای ماوراءبنفش را دارند. بنابراین خواص آب ذخیرهشده در مخزن برای مدت طولانی، تغییر نمیکند. (البته در تانکرهای 3 و 4 لایه پلی اتیلنی)
- تحمل دمایی:
محدوده دمایی که در آن محصول م تواند بدون از دست دادن خواص کار کند، از -40 تا + 50 درجه سانتیگراد متغییر میباشد.
- دوام و طول عمر مخزن:
بسته به شرایط عملیاتی و موقعیت مکانی عمر این دسته از مخازن از 25 تا 50 سال متغیر است.
- قابلیت نصب:
امکان نصب منابع پلی اتیلنی، با توجه به اشکال مختلف و میزان مقاومت آنها در برابر نور خورشید، در فضاهای داخلی یا فضاهای باز مهیاست. قابلیت نصب بصورت دفنی را نیز دارند.
- تطبیق محیطی:
تولید مخزن پلی اتیلن با استفاده از روش جوش بدون درز، سفتی مطلق آنها را تعیین میکند. بطوری که چسبندگی قوی درزها، از نشتی جلوگیری میکند. اگر دمای فضای بیرون برای مدت طولانی نزدیک به زیر صفر باشد، باید مخزن را به یک اتاق گرم منتقل کنید.
تفاوت انواع مخزن پلی اتیلن بر اساس رنگ
مخازن پلی اتیلن در چهار رنگ سفید، آبی، سبز و مشکی تولید می گردد. گونه های مخازن آبی رنگ، جز تانکرهای با استاندارد جهانی محسوب شده و برای نگهداری:
- مواد غذایی و
- آب غیر شرب در فضای باز و داخل ساختمان،
استفاده می شوند. وجود یک لایه متراکم ساختهشده از پلیمر آبی تیره، موجب میشود تا اشعه ماوراء بنفش به درون این تجهیزات ورود نکند. درنتیجه آب حتی در زمان نگهداری طولانی مدت، خواص شیمیایی خود را از دست نمیدهد. و البته از رشد جلبک در داخل مخزن جلوگیری می شود. مخزنهای سبز رنگ از نظر خواص، مشابه محصولات آبی و آبی تیره می باشند. انتخاب مخزن سبز یا آبی بر اساس سلایق و ترجیحات شخصی خریدار صورت می پذیرد.
جالب است بدانید که مخزن پلی اتیلن سبز رنگ، به طور گستردهای برای آبیاری گیاهان و درختان در باغات و مزارع، بکار میرود. مدلهای مخزن سفید رنگ نیز باید در داخل خانه و بهدور از تابش مستقیم نور خورشید نگهداری شوند. تنها مزیت تانکرهای سفید رنگ شفاف، امکان مشاهدهی میزان مایع موجود در مخزن و کنترل سطح آن است. نهایتاَ، مخازن مشکی، معمولاَ اشعه ماوراء بنفش را منتقل نمی کنند؛ البته در پی تابش مداوم، امکان ورود اشعه و نور نیز وجود دارد. اما بهرحال برای ذخیره سازی آب و سایر سیالات شیمیایی، مورد استفاده قرار می گیرند. (غالباَ مدلهای دو لایه، به رنگ مشکی هستند)
حجم و ظرفیت مخزن پلی اتیلن
ظرفیت مخزن پلی اتیلن، بسته به نیاز صنایع و نوع و شکل آن، میتواند بسیار متفاوت باشد. کوچکترین مخازن، ظرفیت ذخیره سازی آب تا 20 لیتر را داشته و بزرگترین مخازن پلی اتیلن، تا بیش از 10 تن گنجایش دارند. برای انتقال آب آشامیدنی، خرید مخازنی با حجم 20 تا 50 لیتر توصیه می شود. ضمن اینکه برای اقامتگاه های تفریحی نیز، غالباَ مخازن 100-200 لیتری مورد تقاضا هستند.
در مناطقی که آب لوله کشی مداوم در جریان نیست و تنها در ساعات مشخصی افراد به آب لوله کشی دسترسی دارند، توصیه می گردد از مخازن 1000 تا 2000 لیتری برای ذخیره سازی آب استفاده شود. مخازنی که ویژهی اهدافی همچون: آبیاری، شستشو و مقاصد خانگی می باشند. توجه داشته باشید که:
ضخامت دیواره مخازن پلی اتیلن با حجم 20 تا 1000 لیتر حدودا 4 تا 6 میلی متر است. مقدار ضخامت برای تانکرهای پلی اتیلنی ظرفیت 2000 تا 10000 لیتر، از 6 تا 10 میلیمتر متغیر است.
طیفهای مخزن پلی اتیلن آب 3، 5 و 10 متر مکعبی، بمنظور:
- مصارف صنعتی و
- برای حمل و نقل سیالات توسط خودروهای کانتینری خاص،
استفاده می شوند. مخزنهای زیرپله ای پلی اتیلن، قابلیت تولید در ظرفیتهای از 150 تا 2000 لیتر را دارند.
مخزنهای پلیاتیلن آبیاری با پمپ شناور
مدلهای مخازن مخصوص آبیاری، مجهز به پمپ شناور جهت ایجاد فشار آب خروجی می باشند. درصورت لزوم، هر مخزن ذخیره سازی صنعتی و بزرگ را می توان به یک پمپ شناور مجهز کرد. علاوه بر این، از آن می توان برای ذخیره و جمع آوری فاضلاب بهداشتی استفاده نمود که به آنها سپتیک اطلاق می گردد. برای افرادی که:
- بطور دائم در خارج از شهر زندگی می کنند؛
- و فاقد کانال دفع فاضلاب متمرکز هستند،
نصب این سیستم مهندسی ضروری است.
انواع خواص فیزیکی و شیمیایی مخزن پلی اتیلن
برای ساخت مخازن پلی اتیلن از یک ماده مصنوعی بادوام یعنی پلیاتیلن استفاده می شود که بر ماندگاری و طول عمر و دوام محصول می افزاید. اگر کیفیت و تکنولوژی ساخت آن مطابق با استانداردهای موجود نباشد، تانکر در مدتزمان تضمینی دوام نخواهد آورد. درنتیجه احتمال ترک خوردگی و نشتی با کوچکترین ضربه فیزیکی وجود دارد.
هنگام خرید مخزن پلی اتیلن، باید نکات مهمی از جمله خواص آنها را در نظر بگیرید. تانکرهای ساخته شده از مواد پلیاتیلن را میتوان از نقطه نظر خواص مختلفی همچون:
- مکانیکی،
- شیمیایی،
- الکتریکی،
- نوری (میزان عبوردهی نور)
- و حرارتی،
مورد بررسی قرار داد.
خواص مکانیکی مخازن پلی اتیلن
استحکام مخازن پلیاتیلن بسیار بالاست؛ اما بلحاظ نقطهای، سختی و سفتی کمی دارند. بدین معنی که:
گرچه مخزن پلی اتیلن در برابر فشار، ضربات و سایشها بسیار مقاوم است. اما در پی وارد آمدن یک ضربهی شدید مکانیکی به نقطه ای خاص، احتمال ترک و نشتی وجود خواهد داشت.
بخاطر داشته باشید که شکلپذیری و چقرمگی این منابع، بالا و همچنین اصطکاک آنها کم است. اصطکاک پایین این مخازن، بهلطف سطح صاف درونی آنهاست و موجب ارتقای عملکرد هیدرولیکی تانکر پلی اتیلنی میشود. پلیاتیلن تحت نیروی وارده مداوم، از خود خزش زیادی نشان میدهد. مسئله ای که با افزودن الیاف کوتاه، میتوان آن را کاهش داد. ماده پلیاتیلن هنگام لمس، احساس مومی بودن میدهد.
خواص حرارتی مخزن پلی اتیلن
نقطه ذوب پایین مواد پلی اتیلنی، موجب تقاضای گسترده آن در کاربری های تجاری و صنعتی شده است. مخزنهای پلی اتیلنی صنعتی رایج از مواد پلیاتیلن با چگالی متوسط و بالا، دارای نقطه ذوب ۱۲۰ تا ۱۳۰ درجه سلسیوس میباشند. همچنین تانکرهای پلی اتیلن با چگالی کم، با نقطه ذوب ۱۰۵ تا ۱۱۵ درجه سلسیوس ساخته می شوند. این دماها مشخصاَ با توجه به نوع پلیاتیلن متغیر خواهند شد. اما بالاترین نقطه ذوب پلیاتیلن ۱۴۴ تا ۱۴۶ درجه سلسیوس گزارش شدهاست. احتراق مخازن PE معمولاً در دمای بالای ۳۴۹ درجه سلسیوس رخ میدهد. بنابراین مخزن پلی اتیلن در دماهای بالا تغییر شکل نمی دهد و برای نگهداری سیالات با دمای بالا مناسب می باشد.
خاصیتهای شیمیایی تانکر پلی اتیلنی
پلیاتیلن از هیدروکربنهای غیرقطبی، اشباع و با وزن مولکولی بالا تشکیل شدهاست. تک تک ماکرومولکولها نیز به صورت کووالانسی به هم مرتبط نیستند. بنابراین رفتار شیمیایی آن مشابه پارافین است. بدلیل ساختار مولکولی متقارن، این ماده ها تمایل به کریستال شدن دارند. پلیاتیلن بهطور کلی تا حدی کریستالی است. بلورینگیِ بیشتر، باعث افزایش چگالی و پایداری مکانیکی و شیمیایی انواع مخزن پلی اتیلنی میشود. روش استاندارد برای تست چگالی پلی اتیلن، بر مبنای ضابطهی بین المللی ISO 1183 (آنالیزگر چگالی MVS2PRO) است.
اکثر مخازن تولیدی، از مواد پلی اتیلن گرید LDPE و MDPE و HDPE که دارای مقاومت شیمیایی عالی هستند، ساخته میگردند. بدین معنی که توسط اسیدهای قوی یا بازهای قوی مورد حمله قرار نمیگیرند. ضمن اینکه در برابر اکسیدانهای ملایم و عوامل کاهنده نیز مقاوم بوده و بطورکلی نمونههای کریستالی در دمای اتاق حل نمیشوند.
بمنظور نگهداری عناصر شیمیایی و مواد غذایی، توجه به جداره های تانکر الزامیست. دقت نمایید که اکسیژن، دیاکسید کربن و طعم دهندهها میتوانند به راحتی از مخزن پلی اتیلن تک لایه و دولایه عبور کنند و همچنین بدنه در معرض نور خورشید، میتواند شکننده شود. بنابراین معمولاً از کربن سیاه به عنوان تثبیت کننده UV در مخازن چند لایه استفاده میشود. اتصال مستحکم و مطمئن قطعات پلی اتیلن، به راحتی و با جوش الکتروفیوژن صورت می پذیرد.
خاصیت الکتریکی
این دسته از مخازن، عایق الکتریکی خوبی هم هستند. زیرا این ماده (PE)، مقاومت الکتریکی خوبی از خود نشان داده و ضمناَ غیررسانا میباشند. با این حال، به راحتی با بار الکتریکی باردار میشوند. (که میتوان با افزودن گرافیت، کربن سیاه یا عوامل آنتی استاتیک، این خاصیت را کاهش داد)
خواص نوری مخازن PE
بسته به عواملی همچون: «تاریخچه حرارتی» و «ضخامت صفحات»، اینگونه مخازن میتوانند بصورت:
- تقریباً شفاف،
- شیری مات (نیمه شفاف) و
- کاملاَ مات،
تولید گردند. LDPE بیشترین، LLDPE کمی کمتر و HDPE کمترین شفافیت را در جدارهی تانکرها ارائه می دهند. اگر بلورها بزرگتر از طول موج نور مرئی باشند، شفافیت را کاهش میدهند. مسئلهی براق بودن بدنه، غالباَ نمیتواند موضوع مناسب و خوشایندی باشد. زیرا احتمالاَ بدین معناست که عناصر گرانولی به مواد اولیه پلیاتیلن افزوده شده است!!. (ترکیب گرانولها با مواد اولیه محصولات پلی اتیلنی، منجر به کاهش کیفیت نهایی محصول میگردد)
قیمت مخازن پلی اتیلن
بههنگام استعلام قیمت مخزن پلی اتیلن حتما با سوالاتی از جانب کارشناسان شرکت روبرو خواهید شد که این مولفه ها، در زمرهی مهمترین شاخص های تعیین قیمت مخازن پلی اتیلنی به شمار می روند. مواردی نظیر:
- ظرفیت مخزن
- تعداد جداره
- گرید مواد اولیه و میزان خالصیت استفاده از ماده پلی اتیلن
- مقاصد کاربرد مخزن
- ضخامت بدنه
- محل نصب. (دفنی یا غیر دفنی بودن و قرارگیری در معرض اشعه خورشید یا در فضای سر پوشیده)
- شیوه تولید اکسترودی یا روتاری مولدینگ. (که در تعیین نهایی قیمت مخزن پلی اتیلن، نقش پر اهمیتی دارد)
اگرچه عوامل دیگری نیز وجود دارند که بصورت نهفته، در هنگام برآورد نهایی قیمت اعمال می گردند. بعنوان مثال تغییرات ارزی بی شک بر قیمت مواد پتروشیمی، تاثیر چشمگیری می گذارد. هزینه های ویژه خطوط تولید و نیروی انسانی و… نیز بمنظور تعیین نهایی هزینهها، اعمال می گردد. چنانچه مایل به دریافت اطلاعات بیشتری در این زمینه می باشید، پیشنهاد می کنیم با همکاران ما در واحد فروش گروه صنعتی سازآب تماس بگیرید تا از مشاوره رایگان متخصصین ما بهره مند گردید.
بطور کلی، قیمت مخازن پلی اتیلن از 500 هزار تومان برای مخازن تکجداره شروع و تا بیش از 50 میلیون تومان برای مخازن سه جداره و…، ادامه دارد.
محصول پیشنهادی: مخزن فایبرگلاس
سوالات متداول مخزن پلی اتیلن
- منظور از بازوی مخزن پلی اتیلن چیست؟
عمدهی مخازن افقی با سطح مقطع استوانه ای، بمنظور قرارگیری صاف (بدون خطر افتادن)، نیاز به استفاده از پایه و بازو دارند. بازوهای قائم به دلیل چسبیدگی ویژه به بدنه اصلی و سطح تکیهی بیشتر، قویتر از پایهها عمل میکنند.
- فضاهای با محدودیت ارتفاعی و فضاهای با محدودیت متراژ، بهترست از کدام مخازن استفاده کنند؟
بهترتیب استفاده از مخزن پلی اتیلن افقی (کم ارتفاعی) و تانکرهای عمودی PE توصیه میگردد.
- پلی اتیلن چگونه ساخته میشود؟!
پلیاتیلن از واکنش اتیلن (C2H4) که متشکل از دو اتم کربن با پیوند دوگانه حاوی هیدروژن است، (با کاتالیزور) تولید می گردد. ماده PE دارای ویژگیهای عملکردی خوب با مقاومت شیمیایی بالا، در برابر اکثر مواد شیمیایی و ترکیبات است. متریالی که با کسب اعتماد جهانی، مناسب برای ذخیره طیف گسترده ای از مواد غذایی و مواد تهاجمی و البته آب آشامیدنی است.