دستگاه CIP یا همان سیستم تمیز کننده و ضدعفونی کننده درجا (CIP)، روشی نوین برای شستشو و تمیزسازی انواع خطوط و تجهیزات صنعتی بکار گرفته میشود. کاربردهای نظافتی دستگاه شستشوی CIP بسیار گسترده است. بطوریکه برای تمیز کردن و چرخش خودکار آب و مواد شیمیایی در داخل:

  • لوله‌های خطوط استخراج نفت و گاز،
  • مخازن ذخیره سازی،
  • تجهیزات و ادوات صنعتی،
  • فیلترها و اتصالات مرتبط و…

نقشی قابل توجه دارد. نکته جالب توجه اینجاست که در حین تمیزسازی دستگاه CIP (دستگاه شستشوی شیمیایی تجهیزات)، هیچگونه نیازی به جداسازی قطعات وجود ندارد. فرآیند شستشوی مکانیزه و بهداشتی تجهیزات در محل (cleaning in – place) معمولا برای تجهیزاتی مانند سیستم لوله کشی، مخازن و سیستم های ذخیره سازی استفاده می شود. در سیستم شستشوی CIP از «جریان آشفته در خطوط لوله ها یا نازلهای اسپری کننده آب» و همچنین «مواد شیمیایی با دما و غلظت‌های مختلف» است. استفاده از این عوامل، موجب افزایش راندمان برای ضدعفونی کردن مخازن و تجهیزات صنعتی بزرگ می گردد. در برخی موارد، فرآیند سیستمCIP  فقط ممکن است به پیش شستشو، آبکشی متوسط و نهایی با آب بدون نیاز به تزریق مواد شیمیایی ختم گردد.

دستگاه شستشوی CIP چیست؟

دستگاه شستشوی CIP

تا دهه 1950، مخازن ذخیره سازی مهر و موم شده و همچنین انواع سیستم های لوله کشی و… در صنایع و بخشهای مختلف، به صورت دستی ابتدا جداسازی میشدند. و سپس مورد شستشو و تمیزکاری قرار میگرفتند. ظهور دستگاه شستشوی CIP (شستشوی سرخود)، شبیه به انقلابی بزرگ برای حفاظت از سیستمها و تجهیزات صنعتی بود. چراکه دغدغه‌های  صنایعی که نیاز به تمیزکردن و ضدعفونی مکرر داخلی فرآیندهای خود را داشتند، برطرف نمود.

صنایعی که شدیداَ به دستگاه CIP متکی هستند، مواردی هستند که به سطوح بالایی از بهداشت نیاز دارند. برخی از این صنایع عبارتند از: صنایع لبنیات، نوشیدنی ها، غذاهای فرآوری شده، داروها و لوازم آرایشی، سیستم های تصفیه آب از قبیل دستگاه های آب شیرین کن صنعتی و ممبران RO.

مزیت صنایعی که از این سیستمها استفاده میکنند، این است که:

با استفاده از دستگاه پکیج CIP، تمیز کردن و شستشوی سیکل‌های مدار بسته، جداره داخلی سیستم‌های لوله کشی و… به خوبی صورت می‌پذیرد. آنهم بسیار سریع‌تر، فشرده‌تر، کاملاَ ایمن و البته با قابلیت تکرار پذیری.

طراحی یونیت سیستم CIP

طراحی سیستم شستشوی در محل

در ابتدا انواع دستگاه CIP بصورت دستی و ساده  طراحی می شدند. ساختاری ساده که متشکل از مخزن سرج، پمپ گریز از مرکز و اتصال به واحد شستشو دهنده بودند. دهه 1950، دهه‎ تکامل سیستم شستشوی CIP بود. بطوریکه سیستمهایی با قابلیت های:

  • کاملاً خودکار با کنترل‌کننده‌های منطقی قابل برنامه‌ریزی
  • مخازن سرج متعدد
  • حسگرها
  • سوپاپ‌ها
  • ابزارهای سنجش
  • مبدل‌های حرارتی
  • پردازشگرهای جمع‌آوری داده‌ها
  • و سیستم‌های نازل اسپری

طراحی شد. ویژه می باشد. امروزه بسته به نوع رسوب و مواد آلاینده  و هندسه و ساختار فرآیند، به هنگام طراحی سیستم CIP از یکی از روشهای زیراستفاده می گردد:

  • بهره گیری از یک یونیت CIP با جریان چرخش آب و مواد شیمیایی بسیار متلاطم. (با سرعت بالا برای شستشو و رسوب زدایی گسترده که برای سیستم های لوله کشی و برخی مخازن پرکن مایعات استفاده می شود).
  • استفاده از یونیت سی آی پی با نازلهای کم فشار. (برای مخازن و سطوحی که میزان رسوب و مواد آلاینده و خوردگی پایینی دارند.)
  • یونیت CIP مجهز به نازل های پرفشار و ضربه ای با انرژی بالا. (برای مخازن بسیار کثیف یا با قطر بزرگ، استفاده می شود).
  • استفاده از یونیت های سی آی پی حاوی آب با دمای بالا و مواد شوینده شیمیایی. (اغلب برای افزایش راندمان تمیز کردن توصیه می گردد).

مراحل شستشوی شیمیایی (CIP):

مراحل شستشوی شیمیایی در محل

یک چرخه معمولی فرآیند CIP شامل مراحل زیادی می باشد:

  1. قبل از شستشو با مواد شیمیایی، در طی مرحله پیش شستشو، آب با فشار و سرعت بالا توسط نازلها به درون تجهیزات صنعتی تزریق می گردد. این کار برای حذف باقیمانده مواد موجود در تجهیزات و با استفاده از آب تصفیه، صورت میگیرد.
  2. آزمایش لازم برای فشار غیر شیمیایی مدار سی آی پی ارائه می گردد.
  3. در مرحله بعدی، محلول قلیایی را برای شستن چربی ها و پروتئین‌ها، به درون تجهیزات تزریق می‌کنند.
  4. گام بعدی مربوط به شستشوی متوسط بوسیله‌ی آب غیر تصفیه شده و آب تصفیه شده است. سپس محلول اسیدی تزریق میگردد.
  5. محلول اسیدی شستشو برای حذف رسوبات معدنی و باقیمانده پروتئین استفاده می شود.
  6. شستشوی نهایی (با آب معمولی و آب تصفیه شده) برای پاک کردن باقیمانده پاک کننده‌ها انجام میگیرد.
  7. نهایتاَ برای خشک کردن درون مخزن و حذف رطوبت باقیمانده، دمش نهایی هوا صورت میپذیرد.

بیاد داشته باشید که پارامترهای حیاتی همچون: «دما»، «نرخ/فشار تغذیه»، «غلظت مواد شیمیایی»، «زمان تماس با مواد شیمیایی» و «رسانایی نهایی شستشو» باید رعایت شوند. همچنین تمامی این عوامل در طول چرخه شستشوی شیمیایی، در مشخصات کمی و کیفی خود باقی بمانند.

در این قسمت پیشنهاد می نمائیم از صفحه مخزن اسید سازآب بازدید فرمائید.

انواع سیستم CIP بر اساس نوع عملکرد

انواع سیستم CIP بر اساس نوع عملکرد

بسته به  نوع عملکرد، یونیت CIP با دو مکانیزم شسشتوی درجا (شستشوی سرخود تجهیزات) طراحی و تولید میشود:

  • سیستم CIP تک مرحله ای (single pass)
  • دستگاه CIP چند مرحله ای (Recirculation)

سیستم CIP تک مرحله ای (Single Pass):

این مدل تنها دارای یک مخزن محلول است. بسته به ارتفاع، ممکن است یک پمپ برگشتی CIP برای انتقال سیال (محلول) به مخزن محلول، مورد نیاز باشد. مدلهای تک مرحله‌ای با یک مرحله پیش شستشو، به حذف بهتر آلودگی‌ها و مواد آلوده کننده، کمک می‌کند. بعد از پیش شستشویی توسط آب، مایع تمیز کننده توسط نازلها به داخل تجهیزات صنعتی و لوله‌ها اسپری می گردد. نازلهای سیستم سی آی پی، به مخزن محلول ضدعفونی کننده متصل می باشند. سرانجام آبکشی نهایی برای حذف ضدعفونی کننده ها صورت می پذیرد.

دستگاه CIP گردشی (Recirculation)

در این نوع از سیستم CIP، یک مخزن خارجی برای ذخیره محلول ضدعفونی کننده قرار داده شده است. مخزن خارجی طراحی شده کمک میکند تا محلول مرتباَ در مراحل مختلف شستشو و تمیزکاری نهایی، بطور چرخشی مورد استفاده قرار گیرد. بایستی بدانید که این محلول ها، در تمام مدت زمان شستشو در جریان هستند. میزان مصرف محلول و آب در این روش کمتر است و به کاهش هزینه‌های شستشو کمک میکند. به‌همین دلیل قیمت دستگاه CIP گردشی بالاتر می باشد.

2. دستگاه CIP گردشی (Recirculation)

انوع یونیت CIP بر اساس ساختار مخزن

ساختار، تعداد مخازن و سیکل اسپری آب و محلول ضدعفونی کننده، مهمترین عوامل در طراحی دستگاه های «سی آی پی» هستند. ازهمین رو هرگونه تفاوت در طراحی این مولفه‌ها، کلیت ساختاری و توان عملکردی دستگاه را دستخوش تغییر میکند. انواع یونیتهای سی آی پی بلحاظ ساختاری و تعداد مخزن، به شرح زیر می باشد:

  • سیستم CIP تک مخزن
  • دستگاه CIP دو مخزن
  • یونیت CIP سه مخزن
  • دستگاه سی‌آی‌پی چهار مخزن
  • سیستم سی آی پی پنج مخزن

دستگاه شستشو CIP تک مخزن

دستگاه شستشو CIP تک مخزن

سیستم های شستشوی تک مخزن، تنها دارای یک تانک می باشد. بنابراین تمامی محلول ها و آب در درون همین تانک، پمپ می گردد. به بیان دیگر برای تمامی مراحل عملیات شستشو و آبکشی، همین یک مخزن وجود دارد.

سیستم شستشوی CIP دو مخزنه:

دارای دو تانک جداگانه است. یکی از تانک ها حاوی آب و مخزن دیگری حاوی محلول ضدعفونی کننده می باشد. بنابراین عملیات های شستشو و آبکشی در این مدلها، به صورت مجزا (در مخزان جداگانه) صورت می پذیرد.

دستگاه شستشوی شیمیایی تجهیزات سه مخزنه

سیستم CIP سه مخزنه دارای 3 تانک جداگانه می باشد. هریک از این تانک ها وظیفه های مختلفی همچون:

  • نگهداری و تزریق محلول ضدعفونی کننده
  • مخزن نگهدارنده آب،
  • شستشوی نهایی و همچنین بازیافت

را بر عهده دارند.

سیستم CIP چهار مخزنه

سیستم CIP چهار مخزنه

دستگاه شستشوی شیمیایی تجهیزات 4 مخزنه، دارای 4 تانک مجزا می باشد. یک تانک حاوی آب و تانک دوم نگهدارنده محلول ضدعفونی کننده قلیایی می باشد. همچنین مخزن های سوم و چهارم نیز برای نگهداری محلول ضدعفونی کننده اسیدی و شستشوی نهایی و بازیافت تجهیزات صنعتی کاربرد دارند. سیستم های 4 مخزنه برای شستشوی مخازن دارویی، شیمیایی و اسیدی، گزینه ای بسیار عالی هستند.

عوامل موثر بر مواد شوینده سیستم CIP

  • دمای پکیج CIP:

افزایش دمای سیستم شستشوی شیمیایی باعث افزایش کارایی آن در از بین بردن کثیفی و انحلال هرچه بیشتر آلاینده ها می شود. دما موجب افزایش انرژی جنبشی مولکولهای موجود در سیستم شستشوی CIP می گردد. بنابراین متعاقبا مولکول‌هایی که انرژی جنبشی بالایی دارند، سریع‌تر از مولکول‌های کم انرژی، مواد آلاینده را از سطح تجهیزات صنعتی حذف می کنند. اما این دما بایستی بین 60 الی 82 درجه سانتیگراد در نظر گرفته شود. بیشتر از این میزان دما، مخاطراتی را برای تجهیزات و سیستم شستشوی درجا ایجاد می کند.

  • غلظت ماده ضدعفونی کننده شیمیایی:

محلول تمیزکننده غلیظ به دلیل افزایش چسبندگی سطح، سطح کثیف را بسیار بهتر از محلول رقیق تمیز می کند.

  • زمان شستشو:

محلول تمیز کننده اعم از آب و مواد شیمیایی، هر چه مدت زمان بیشتری در تماس با جداره مخازن، لوله و اتصالات باشند، راندمان تمیز کردن دستگاه شستشوی CIP بیشتر است. پس از مدتی، مواد شوینده در نهایت رسوبات سخت را از سطح کثیف از بین میبرند.

  • فشار و سرعت جریان سیال تمیز کننده:

برای تمیز کردن و ضدعفونی کردن تجهیزات، لوله ها و …، تنها اسپری آب یا مواد شیمیایی کفایت نمی کند. تلاطم جریان آب با ایجاد نیروی سایشی، لایه‌های سخت رسوبات را از یک سطح کثیف جدا می کند. برای شستشوی مکانیکی بایستی از جریان متلاطم با سرعت 1/5 متر بر ثانیه استفاده گردد.

تفاوت شستشوی شیمیایی تجهیزات و شیوه های دستی

بهداشت، شستشو و نظافت تجهیزات در یک کارخانه صنعتی می تواند به صورت خودکار و دستی انجام شود. اما استفاده از روش  دستی و جدا کردن قطعات ماشین آلات می توان زمانبر باشد و علاوه بر این ممکن است تمام نقاط مورد نظر به درستی شستشو و تمیز نگردد. اما استفاده از دستگاه CIP اتوماتیک دارای چند ویژگی اصلی و شاخص خواهد بود:

  1. کاهش استفاده از مواد شوینده و ضدعفونی کننده در غلظت ها و دمای بالاتر. (در عین اثرگذاری فوق العاده)
  2. دسترسی به نقاط کور تجهیزات برای شستشوی باکیفیت
  3. بازیابی محلول های تمیز کننده
  4. و البته امکان تمیز کردن دستگاه های صنعتی؛ بدون جداسازی و باز کردن اتصالات

درنتیجه به مرور زمان، صرفه جویی مالی و زمانی فوق العاده ای به دست خواهد آمد.

موارد کاربرد سیستم CIP

موارد کاربرد سیستم CIP

فرآیند شستشو در محل (سیستم شستشوی CIP) نزدیک به 50 سال است که وجود گسترده ای دارد. فرآیندی که معمولاً در صنایع عمده مراقبت های بهداشتی مانند غذا، نوشیدنی و داروسازی برای تمیز کردن طیف گسترده ای از محصولات و تجهیزات استفاده می شود.

فرآیند cleaning in place (سیستم شستشوی CIP)، به استفاده ترکیبی از مواد شیمیایی، گرما و آب برای تمیز کردن انواع ماشین‌ آلات، مخازن یا لوله‌ها اشاره دارد. بدون اینکه نیاز باشد که تجهیزات صنعتی باز و بسته و یا جداسازی شوند.

ضدعفونی کردن درجا با استفاده از تزریق مواد شیمیایی را می توان در هر صنعت و کارخانه ای که رعایت بهداشت در آن ضروری است، اعمال کرد. این فرآیند معمولاً بخشی جدایی ناپذیر از هر کارخانه خودکار است. اما در ذیل به برخی از موارد کاربرد و استفاده سیستم CIP اشاره می نماییم:

  • استفاده از سیستم CIP در صنایع لبنی، تولید نوشیدنی ها و مواد غذایی در کنار خطوط پرکن مایعات
  • بکارگیری در کنار سیستم پاستوریزاتور و هموژنایزر
  • در کنار مخازن ذخیره سازی و خنک سازی شیر و مواد لبنی
  • صنایع پخت و فرآوری گوشت
  • صنایع غذایی تولید انواع غذای سرد
  • صنایع تولید انواع سالاد
  • صنایع بسته بندی مواد غذایی
  • نوار نقاله
  • واحدهای تولید بستنی
  • خطوط سس پخت و پز
  • واحدهای غذایی تولید ساندویچ آماده
  • واحدهای تولید شیرینی
  • واحدهای کنترل گرد و غبار و سیلوها (خطرات آلودگی)
  • واحدهای اسلایسر گوشت
  • در صنایع تصفیه آب و آب شیرین کن ها (اسمز معکوس)

پکیج شستشوی CIP بیوراکتورها، مخازن پروسس تانک و مخازن اختلاط

دستگاه CIP معمولاً برای تمیز کردن بیوراکتورها، مخازن پروسس (پردازش)، مخازن اختلاط و سایر تجهیزات مورد استفاده در بیوتکنولوژی، پزشکی و تولید مواد غذایی و نوشیدنی استفاده می شود. فرآیند سیستم شستشوی CIP برای حذف یا پاک کردن اجزای قبلی کشت سلولی پستانداران انجام می شود. این دستگاه برای حذف بقایای فرآیند، کنترل بار زیستی و کاهش سطح اندوتوکسین در تجهیزات و سیستم های فرآیند مداری نظیر:

  • دستگاه های پاستوریزاتور،
  • مخازن آسپتیک،
  • پروسس تانک ها و …

مورد استفاده قرار می گیرد. حذف بار آلودگی و کنترل میکروبیولوژیک ها در طول فرآیند سی‌آی پی، با ترکیبی از گرما، عمل شیمیایی و سرعت و تلاطم انجام می شود. سازمان غذا و داروی ایالات متحده مقررات این سیستم ها را در سال 1978 صادر کرد که برای تولید دارو اعمال می شود.

مقررات سیستم CIP  بیان می‌کند که: تجهیزات و مخازن باید در فواصل زمانی مناسبی تمیز، نگهداری و ضدعفونی شوند. تمیزسازی تجهیزات صنعتی (بخصوص صنایع غذایی) موجب میشود تا از هرگونه نقص یا آلودگی که ایمنی، هویت، قدرت، کیفیت یا خلوص دارو را فراتر از الزامات رسمی یا موارد دیگر مختل می‌کند، جلوگیری شود.

روش های شستشو و ضدعفونی کردن برای نشان دادن اثربخشی، تکرارپذیری و کنترل آنها تأیید شده است. بمنظور تمیز کردن و شستشوی کافی تجهیزات فرآیند، مخازن CIP باید از نوع استیل طراحی گردند و اتصالات نیز از ورق استنلس استیل که قابل شستشو هستند، در نظر گرفته شوند. خواص شیمیایی مواد شوینده باید به درستی با خواص شیمیایی و فیزیکی مواد و رسوبات باقی مانده هایی که قرار است حذف شوند، تعامل و تناسب داشته باشد.

سیستم شستشوی CIP در کارخانه تقطیر

سیستم های ضدعفونی کننده و شستشو در محل (پکیج CIP) می توانند به سادگی یک پمپ قابل حمل باشند که با شیلنگ هایی به مخزن فلاشینگ متصل گردند. پکیج سی آی پی دارای یک مخزن محلول است. محلولهای اسیدی، قلیایی و آب داغ و آب استریل شده از خروجی مخزن به پمپ منتقل میشوند. درادامه به سر نازل مخزن و سپس به خروجی جریان می یابند.

مدارهای لوله و شیلنگ محصول اضافی را می توان در مسیر سر نازل قرار داد. عیب این نوع طراحی این است که کوره تخمیر با محلول سیستم CIP پوشیده شده و ضربه مستقیمی از سر نازل دریافت نمی کند. یکی دیگر از معایب این است که در پایان چرخه تزریق و شستشوی شیمیایی، محلول ها به درون فاضلاب تخلیه می شوند. اینگونه سیستم های شستشوی شیمیایی، دارای تعدادی مخزن هستند. مخازنی که میتوانند شامل آب معمولی، آب شستشوی نهایی بازیافت شده، سود سوزآور، اسید و ضدعفونی کننده باشند.

دستگاه CIP در صنایع لبنی

دستگاه CIP در صنایع لبنی

برای اینکه شستشوی CIP در صنایع لبنی موثر باشد، تجهیزات مختلفی اعم از:

  • مخزن خنک سازی شیر،
  • دستگاه پاستوریزاتور،
  • دستگاه هموژنایزر و
  • تجهیزات استریلیزاسیون،

باید به سیستم متصل شده و به راحتی قابل تمیز شدن باشند. بطوری که تمام سطوحی که قرار است تمیز شوند در تماس با مواد شیمیایی باشد. تجهیزات و لوله ها نباید دارای نقاط کور غیر قابل دسترس برای محلول نظافتی و ضد عفونی باشند و پس از انجام مراحل بهداشتی به راحتی تخلیه شوند. هر نقطه ای که در پایان فرآیند شستشوی CIP در مدار کثیف باقی بماند، مقداری آب در خود خواهد داشت که شدیداَ برای سلامت محصولات لبنی خطرناک خواهد بود.

برای شستشوی بهتر نقاط مرده و کور تجهیزات، تمهیدات خاصی اندیشیده می شود. به‌طور سنتی، فرآیند شستشوی CIP  شامل 2 مرحله است:

  1. استفاده از سودا برای فاز قلیایی و
  2. اسید نیتریک برای فاز اسیدی.

فاز قلیایی صنایع لبنی

در حال حاضر در صنایع لبنی از فاز قلیایی بر پایه هیدروکسید سدیم برای شستشوی تجهیزات استفاده می گردد که به آن سورفکتانت ها، مرطوب کننده ها، جداکننده ها و غیره به منظور پاک کنندگی بهتری محلول  و کاهش غلظت محلول اضافه می شود. غلظت رایج مواد قلیایی مورد استفاده 0.15-1.0٪ در 70-80 درجه سانتیگراد به مدت 10-30 دقیقه است.

فاز اسیدی صنایع لبنی

در فاز اسیدی مورد نیاز سیستم شستشوی CIP صنایع لبنی، از محصولات اسیدی به همراه سورفکتانت ها و مرطوب کننده ها استفاده می گردد. موادی که امکان تمیز کردن بهتر و تسهیل شستشوی بعدی را فراهم می کنند. شوینده های اسیدی ممکن است علاوه بر موارد ذکر شده، حاوی مواد افزودنی دیگری نیز باشند. غلظت معمولی شوینده‌های اسیدی 0.5-1.0٪ است؛ هم در دمای اتاق و هم در محدوده دمایی 80-55 درجه سانتیگراد. زمان تماس نیز 5-20 دقیقه است. علاوه بر حذف پروتئین‌ها و نمک‌های پوشش‌داده‌شده، شوینده‌های اسیدی سیستم‌ CIP صنایع لبنی، در پی حذف هر گونه اثری از محصول قلیایی نیز هستند.

فرآیند تک فاز CIP صنایع لبنی

به‌منظور صرفه جویی در زمان، آب و محصول، فرآیند شستشوی CIP در صنایع لبنی در یک فاز انجام می شود. در این زمینه از دو محصول زیر استفاده می گردد:

  • قلیایی با قدرت جذب بالا
  • اسیدهایی با قدرت چربی زدایی

استفاده از سیستم CIP تکفاز برای شستشوی مخازنی که در تماس با شیر خام سرد هستند، اعمال میشود.

اجزای دستگاه CIP

اجزای دستگاه CIP

سیستم پکیج  CIP دارای قطعات و اجزای مختلفی می باشد که برخی از این قطعات، در تمامی مدلها یکسان می باشد.  همچنین در برخی دیگر از دستگاه‌ها ممکن است دارای آپشن های اضافی باشند. مجموعاَ قطعات و اجزای زیر را میتوان به عنوان عناصر ثابت سیستم CIP نام برد:

  • مخزن آب معمولی و آب تصفیه شده
  • ابزار اندازه‌گیری دما، فشار، غلظت و سرعت محلول ضدعفونی کننده و آب
  • کنترلر PLC
  • صفحه نمایش لمسی
  • سیستم دوزینگ
  • مبدل حرارتی
  • مخازن ورودی و خروجی آب و محلول ضدعفونی کننده
  • مخزن بازیابی آب
  • شیرهای چرخش با قابلیت تغییر دور و فشار
  • شیرهای اتوماتیک
  • پمپ‌های مواد شیمیایی
  • نمودار ثبت کننده فرآیند
  • تابلو برق

سیستم CIP اتوماتیک

رعایت بهداشت در فرآیند تولید و فرآوری مواد غذایی، امری بسیار واجب و حیاتی است، بطوریکه همواره پیشنهاد میشود اهمیت بهداشت در صنایع غذایی را به عنوان یکی از مراحل فرآیند تولید، مورد توجه قرار دهید. بعنوان مثال شستشو و ضدعفونی کردن نادرست تجهیزات فرآوری مواد غذایی و نوشیدنی در صنایع غذایی، می تواند دو اثر مخرب داشته باشد:

  • منجر به از دست رفتن تولید در یک روز کامل شود. (بازدهی و هدفگذاری های شرکتهیا تولیدی را دچار اخلال کند)
  • همچنین به طور مستقیم بر کیفیت محصول نهایی تأثیر بگذارد! (عامل کاهش کیفیت)

خرید دستگاه شستشوی CIP اتوماتیک

خرید دستگاه شستشوی CIP اتوماتیک

در تاسیسات و کارخانجات متوسط و بزرگ لازم است تا از سیستم CIP اتوماتیک استفاده گردد. گروه صنعتی سازآب، مجموعه‌ای از سیستم‌های CIP نصب شده روی قاب ثابت را برای کمک به تمیز کردن تجهیزات، از بین بردن ناخالصی‌ها و کاهش سطح باکتری‌ها طراحی می نماید. مهمترین ویژگی های طراحی سیستم های سی آی پی اتوماتیک توسط گروه صنعتی سازآب، عبارتست از:

  • دستگاه CIP اتوماتیک تولیدی این شرکت دارای سه بخش اصلی می باشد:

«یک قاب پایه با اجزای مختلف». «مخازن آب و مواد شیمیایی ضدعفونی کننده» و «لوله ها و اتصالات بین مخازن و قاب پایه»

  • قابلیت تولید در مدلهای ظرفیتی مختلف. (10، 15، 20 و 25 متر مکعب بر ساعت).
  • امکان تولید 1 یا 2 خط برای هر مدل.
  • قاب پایه سیستم CIP اتوماتیک شامل عناصر زیر است:
  • پمپ (های) HCP
  • مبدل حرارتی لوله ای
  • شیرهای چندراهی تک سرنشین با واحد کنترل +C-TOP
  • شیرهای کنترل بخار
  • فیلترهای برگشت
  • پروبهای دما در خروجی پمپ
  • دبی سنج (های) الکترومغناطیسی
  • رسانایی در خطوط برگشت
  • آشکارسازجریان در خطوط برگشت
  • تابلو برق فولادی ضد زنگ با PLC زیمنس (S/7)، صفحه لمسی 9/12 اینچی و درایو فرکانس متغیر برای پمپها
  • مخازن محصول شیمیایی از جنس AISI 316L و مخازن آب از جنس AISI 304 می باشد.
  • عایق مخزن از جنس پشم معدنی می باشد.
  • لوله و اجزای در تماس با محصول از جنس AISI 316 و سایر قطعات AISI 304 می باشد.

مزایای سیستم CIP شرکت سازآب

مزایای سیستم CIP شرکت سازآب

مهمترین مزایای خرید دستگاه شستشوی CIP از شرکت معتبر سازآب به شرح زیر است:

  • قابلیت هوازدایی سیستم از طریق پایه ثابت در صورت تمیز کردن مدارهای بسته
  • بهبود پایداری جریان سیال ضدعفونی کننده
  • طول عمر هر محلول تمیز کننده را افزایش می دهد.
  • حداقل 30 درصد صرفه جویی در هزینه مصرف آب شیرین
  • حداقل 25 درصد صرفه جویی در هزینه مصرف مواد شیمیایی
  • بین 20 الی 30٪ صرفه جویی در زمان تمیز کردن به روش سیستم شستشوی CIP
  • کاهش قابل توجه بار فاضلاب. (پس از راه اندازی و پشتیبانی برنامه)
  • دارای گارانتی معتبر
  • دارای خدمات پس از فروش گسترده

مزایای خرید سیستم CIP

  1. علاوه بر موارد فوق که از مزیت های اختصاصی خرید سیستم CIP از شرکت سازآب است، این دستگاه های شستشوی شیمیایی تجهیزات، دارای ویژگی های مشترک دیگری نیز هستند:
  • به حداقل رساندن اشتباهات و خطا انسانی در حین فرآیند شستشو
  • تولید یک محصول کاملا ایمن و بهداشتی با بهره مندی از سیستم شستشوی CIP
  • در ایمن نگه داشتن کارکنان از تنفس و تماس مواد شیمیایی مضر
  • کاهش زمان تمییزکاری و ضدعفونی کردن تجهیزات و متعاقبا افزایش زمان جهت تولید محصولات
  • افزایش کیفیت محصول
  • امکان تولید در انواع مختلف ساختاری. (دستگاه شستشوی CIP دو مخزنه، تک مخزنه، سه مخزنه و…)
  • امکان شستشوی مناسب مخازن اسیدی و مخازن نگهدارنده مواد شیمیایی خطرناک
  • صرفه جویی در آب و برق: مصرف آب و انرژی از طریق کنترل چرخه تکرارپذیر کاهش می یابد.

معایب سیستم  CIP

نصب: بهینه سازی برنامه های نظافت باید توسط افراد واجد شرایط انجام شود.

تعمیر و نگهداری: فشار یا سرعت جریان مواد شیمیایی پاک کننده از طریق سیستم باید اندازه گیری شود. باید به طور معمول بررسی شوند تا اطمینان حاصل گردد که این مراحل به صورت مداوم و پیوسته انجام می پذیرد.

قیمت پکیج CIP

قیمت پکیج CIP

قیمت پکیج CIP همانند تمامی تجهیزات صنعتی دیگر، به عوامل مختلفی بستگی دارد. مولفه هایی نظیر:

  • تعداد مخزن
  • ابعاد و ظرفیت دستگاه. (مشخصاَ افزایش ابعاد و ظرفیت دستگاه، موجب افزایش قیمت سیستم CIP می گردد)
  • سیستم کنترلر،
  • صفحه نمایش لمسی
  • سیستم تابلو برق و سایر قطعات
  • داخلی یا وارداتی بودن اجزای داخلی دستگاه و…

پیشنهاد میشود جهت استعلام قیمت پکیج CIP، با مشاوران واحد فروش شرکت سازآب تماس حاصل فرمایید.

محصولات مرتبط:

سپتیک تانک

مخزن استیل

مواد ضد عفونی کننده مورد استفاده در دستگاه CIP

مواد شیمیایی ضدعفونی کننده رایج در مخازن پکیج CIP عبارتند از:

  • سود سوزآور، اسیدهای فسفریک و نیتریک، هیپوکلریت سدیم (Hypo) و اسید پراستیک (PAA). سود سوزآور قلیایی است که عموماً در حجم 0.5 تا 2 درصد استفاده می شود. بلحاظ عملکردی، این مواد قلیایی با چربی ها واکنش داده و آنها را از بین می برد. البته در از بین بردن رسوبها، عملکرد مطلوبی ندارند.
  • اسید فسفریک و اسید نیتریک، اغلب در فرمولاسیون مواد شوینده برای حذف رسوب مورد استفاده قرار میگیرند. البته بایستی برای مواردی با دماهای پایین تر از مواد قلیایی بکار گرفته شوند. این اسیدها باید با احتیاط استفاده شوند؛ زیرا می توانند به دریچه‌ها و پمپ‌ها آسیب برسانند. معمولاً هر 6 هفته یکبار به مدت یک هفته در لبنیات برای حذف رسوبات شیر ​​استفاده می شود. همچنین پس از راه اندازی، می توان از آنها برای حذف ضایعات گیاهی استفاده کرد.
  • هیپوکلریت سدیم (Hypo) دارای قیمت پایینی است و عمدتاً برای ضدعفونی استفاده می‌شود. زیرا توانایی آن در حذف آلودگی کم است. هیپو کلریت سدیم که در سیستم CIP شستشو، قابلیت استفاده دارد، در صورت عدم شستشو لکه به‌جا می‌گذارد. ضمناَ در صورت اختلاط اسید و تشکیل گاز سمی کلر، میتواند خطرناک باشد.
  • PAA مخلوط متعادلی از اسید استیک و پراکسید هیدروژن است. این یک عامل اکسید کننده قوی با ظرفیت اکسیداسیون بالاتر از هیپوکلریت سدیم و دی اکسید کلر است. بطوریکه با ظرفیت اکسید کننده ازن قابل مقایسه است. گزارش شده است که PAA 75 میلی گرم در لیتر 100درصد از جمعیت 10 (7) سلولی را در هر میلی‌لیتر مخمر یا باکتری در 30 ثانیه از بین می برد.
  • پراستیک اسید نیز نسل جدید مواد ضدعفونی کننده در سیستم CIP می باشد. با قدرت بیشتر و ضردهای بسیار کمتر نسبت به نیتریک اسید!
برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: 7 میانگین: 5]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *