انواع پکیج تزریق کوآگولانت که در میان اهالی صنعت با نام مخزن تهیه کوآگولانت نیز شناخته میشوند، سیستمهایی برای تزریق مواد منعقد کننده به آب، فاضلاب و دیگر مخازن/منابع بشمار میروند. اولین مزیت انواع پکیج تزریق کوآگولانت اینست که در برخورد مداوم با انواع مواد شیمیایی، منعقدساز و اسیدی، دچار خوردگی نمیشوند. همچنین توان تولید محلولهایی همگن و یکنواخت در این دستگاهها وجود دارد تا تأثیرگذاری محلول شیمیایی برای فرآیندهای تصفیه، افزایش یابد.
پس از ساختهشدن محلول شیمیایی مناسب، حالا میتوانید با خیالی آسوده به تنظیم دوزینگ پمپ پکیج تزریق کوآگولانت بپردازید. برخلاف دستگاههای قدیمی، هنگام کار با این تجهیزات نیازی به چک کردن دائمی سطوح محلول و فشار پمپاژ وجود نخواهد داشت. زیرا تمامی این پارامترها به صورت هوشمند توسط دستگاه آنالیز میشوند. بهلطف این پمپهای دوزینگ، علاوه بر صرفه جویی در هزینههای تولید و مصرف مواد منعقدکننده، تامین کنندگان آب شهری میتوانند آب آشامیدنی سالمتری را نیز تضمین کنند.
نحوه کار پکیج تهیه کوآگولانت
بدلیل آنکه مواد منعقد کننده در درون دستگاه با آب ترکیب شده و بصورت محلول آماده در میآیند، بسیاری از افراد این دستگاهها را با نام پکیج تهیه کوآگولانت میشناسند. بنابراین مشخصاَ مواد منعقد کننده ابتدا باید به مخزن این دستگاهها ریخته شوند. درون میکسر دستگاه، مواد شیمیایی منعقد کننده با سرعت و به شدت با آب مخلوط میشوند. هدف از این مرحله، توزیع یکنواخت مواد شیمیایی در آب است. میکس فلش معمولا یک دقیقه یا کمتر طول میکشد. بخاطر داشته باشید که:
اگر آب در کمتر از سی ثانیه مخلوط شود، مواد منعقد کننده پکیج تزریق کوآگولانت به درستی با آب مخلوط نمیشوند. با این حال، اگر آب برای بیش از شصت ثانیه مخلوط شود، تیغه های مخلوط کن لخته های تازه تشکیلشده را دوباره به ذرات کوچک برش میدهند.
پس از اختلاط فلاش و بدست امدن محلول مناسب و رقیق، انعقاد اتفاق میافتد. پمپهای دوزینگ که به جرئت میتوان گفت مهمترین بخش پکیج تزریق کوآگولانت بشمار میآیند، قادرند محلول بدست آمده را به آب، فاضلاب، مخازن و یا دیگر منابع تزریق کنند. نکتهی قابل اهمیت اینجاست که به راحتی میتوانید میزان دوز تزریقی را تنظیم و کنترل نموده و فرمانهای لازم را به پمپ دوزینگ بدهید. تعبیهی ابزارهای سنجش مختلف همچون:
- فشارسنج،
- اندازه گیر سطح
- و جریانسنج،
موجب شده تا محلول موجود در تانک و میزان دوزینگ پایدار و اصولی، برای اپراتورها قابل کنترل و رصد باشد. مثلاَ با سطجح سنج، چنانچه سطح محلول همگنده در مخزن کمتر از حد مجاز باشد، دستور توقف کار پمپهای دوزینگ صادر میشود. طی فرآیند انعقاد، مواد شیمیایی منعقد کننده بارهای الکتریکی ذرات ریز موجود در آب را خنثی میکنند. بدین ترتیب به ذرات اجازه میدهند به هم نزدیک شده و توده های بزرگی را تشکیل دهند.
لخته سازی با پکیج تزریق کوآگولانت
مرحله نهایی تصفیه به کمک پکیج تزریق کوآگولانت و پمپ های دوزینگ آن، «لخته سازی» است. درطول لخته سازی، یک فرآیند اختلاط ملایم، ذرات ریز تشکیل شده توسط انعقاد را با یکدیگر در تماس قرار میدهد. لخته سازی معمولاً حدود سی تا چهل و پنج دقیقه طول میکشد. حوضچه لخته سازی اغلب دارای تعدادی محفظه برای کاهش سرعت اختلاط است. محفظههای تقسیمبندی شده اجازه میدهند تا لختههای بزرگتر، بدون شکسته شدن توسط تیغههای اختلاط تشکیل شوند.
محصول نهایی یک فرآیند انعقاد/لختهسازی توسط پکیج تزریق کوآگولانت، آبی است که در آن:
- از یکسو اکثر کدورت به لخته تبدیل گردد؛
- و از سوی دیگر تودههای باکتری و ناخالصیهای ذرات، توسط مواد منعقدکننده جمعآوری و حذف شده باشد.
درطی چنین فرآیندهایی، اکثر آلایندههای آب جمع شده و یک خوشه را تشکیل میدهند. سپس لخته در حوضچه تهنشینی مستقر میشود و لخته باقیمانده در فیلتر حذف میگردد. البته همهی موارد عنوانشده به این بستگی دارد که محلول در پکیج تهیه کوآگولانت به خوبی حل شده و پمپ دوزینگ نیز بهدرستی تنظیم شده باشد. بهترین اندازه لخته 0.1 تا 3 میلی متر است. لخته های بزرگتر ته نشین نمیشوند و بیشتر در معرض تجزیه در حوضچه لخته سازی قرار میگیرند. گاهاَ لختههای کوچکتر نیز ممکن است ته نشین نشوند.
حذف کدورت آب با پکیج تزریق کوآگولانت
یکی از اهداف اصلی استفاده از پکیج تزریق کوآگولانت و ایجاد فرآیند «انعقاد + لخته سازی» (coagulation/flocculation)، بمنظور حذف کدورت از آب است. کدورت ظاهری آبهای آلوده، به دلیل ترکیب آبها با ذرات ریز معلق و یا تودههای گل و لجن است. بنابراین برای دستیابی به آبی شفاف، بایستی تمامی کدورتها و تیرگیهای آن گرفته شود.
کدورت فقط یک مشکل زیبایی در آب نیست. بلکه مشخصاَ آن آب حاوی ذرات آلودهکنندهای است که هم طعم آب را تغییر میدهد و هم در صورت مصرف، میتواند موجب ایجاد بیماریهای کشنده و واگیردار شود. از طرفی ضدعفونی آب با کدورت بالا، میتواند بسیار دشوار یا غیرممکن باشد. جالب است بدانید که حداکثر سطح مجاز کدورت در آب 0.5 NTU است؛ در حالیکه سطح توصیه شده، حدود 0.1 NTU باید باشد. از مهمترین مزایای بهرهگیری از پکیج تهیه و تزریق کوآگولانت، رفع کدورت و شفاف سازی آب خواهد بود.
حال این سوال بوجود میآید که کدورت آب را با روشهای دیگری هم میتوان برطرف نمود؛ پس لزوم بکارگیری شیوه های مبتنی بر کوآگولانت چیست؟. بایستی بدانید که به کمک پکیج تزریق کوآگولانت، علاوه بر رفع کدورت آب، انعقاد و لخته سازی مفید نیز انجام میگیرد. این فرآیند علاوه بر حذف رنگ آب، بسیاری از باکتریهای معلق در آب را نیز از بین میبرد.
کدورت و رنگ در آبهای سطحی بسیار بیشتر از آبهای زیرزمینی است. زیرا آبهای سطحی از روی زمین به سمت نهرها و سپس از طریق رودخانهها جریان مییابد و در این مسیر، آب مقدار زیادی ذرات را میگیرد. درنتیجه برای آب های زیرزمینی، معمولاَ هوادهی کفایت میکند. ولی تصفیه آب های سطحی، باید شامل انعقاد (مواد کوآگولانت) و لخته سازی باشد.
نکته: NTU یا TU، مخفف واحدهای nephelometric، مختص اندازه گیری کدورت آب است.
رایج ترین انواع منعقد کننده ها
متداول ترین ماده منعقد کننده ای که میتوان از آنها در پکیج تهیه کوآگولانت (بمنظور انعقاد) استفاده نمود، سولفات آلومینیوم است. سولفات آهن، کلرید آهن یا آلومینات سدیم نیز از انواع منعقد کنندههای محبوب بشمار میروند. درهمین زمینه بایستی بدانید:
- سولفات آلومینیوم
سولفات آلومینیوم به اشکال مختلفی از جمله آسیاب شده، کیبله یا بلوک قابل تهیه است. هنگامی که سولفات آلومینیوم از طریق پکیج تزریق کوآگولانت به آب قلیایی طبیعی (که معمولاً حاوی بی کربنات کلسیم است) اضافه میشود، یک لخته هیدروکسید آلومینیوم تولید میکند.
- سولفات فریک
ماده سولفات فریک نوعی منعقد کننده آهن است که پس از سولفات آلومینیوم در رتبه دوم قرار دارد. این ترکیب شیمیایی اغلب همراه با کلر استفاده میشود و میتواند لخته متراکمتری (نسبت به سولفاتآلومینیوم) ایجاد کند. با این حال، لجن هیدروکسید بسیار سنگینتری تولید مینماید!.
- کلرید آهن
کلرید فریک جایگزینی برای سولفات آهن در پکیج های تهیه کوآگولانت برای تصفیه آب و فاضلاب میباشد. اما کمتر مورد انتخاب کارفرمایان واقع میشود. چراکه کلرید میتواند خورندگی آب را افزایش دهد.
- سدیم آلومینات
آلومینات سدیم ترکیبی از اکسید سدیم و اکسید آلومینیوم است. اشکال جامد این ماده شیمیایی معمولاً حاوی 70 تا 80 درصد آلومینات سدیم است. در حالیکه اشکال مایع حاوی حدود 30 درصد آلومینات سدیم است و در هنگام محلول شدن با آب در مخزن پکیج تزریق کوآگولانت، رقیقتر نیز میشوند.
انتخاب منعقد کننده برای تصفیه آب
نوع منعقد کننده مورد استفاده توسط تاسیسات تصفیه آب محلی و انواع پکیج تزریق کوآگولانت، معمولاً بر اساس:
- میزان در دسترس بودن،
- درصد تأثیرگذاری،
- و البته مقرون به صرفه بودن
تعیین میگردد. برمبنای این پارامترها، سولفات آلومینیوم عمدتاَ انتخاب ارجح برای تصفیه آب عمومی در سراسر جهان است. منعقد کننده های فلزی نیز از محبوب ترینها برای تصفیه آب هستند. با این حال، کوآگولانت های مصنوعی و منعقد کننده های زیست پلیمری، از جمله پلیمرهای زیستی طبیعی که از:
- قارچ ها،
- منابع گیاهی و
- کودهای حیوانی
تهیه می شوند نیز در دسترس هستند. استفاده از اینگونه منعقدکنندهها در پکیج تزریق کوآگولانت، مزیت تولید لجن کمتر را دارند. ضمن اینکه محلول حاصله از آنها با آب در مخزن پکیج تهیه کوآگولانت، مسمومیت یا مشکلات ایمنی کمتری را ایجاد مینماید. انعقاد یک فرآیند تصفیه آب ضروری است؛ ولی نمیتواند به تنهایی کار کند. همچنین برای اطمینان از عاری بودن آب از آلاینده های مضر و ایمن برای آشامیدن، فیلتر، رسوبزدایی و ضد عفونی نیز لازم است. (به کمک سیستم هایی نظیر: فیلتر شنی، فیلتر کارتریج، پکیجهای تصفیه آب و فاضلاب صنعتی و…)
تصفیه آب استخر توسط پکیج تهیه کوآگولانت
آبهای استخرهای پرورش آبزیان و بخصوص استخرهای شنا، همواره نیاز به تصفیه سازی مداوم دارند. بههمین دلیل نصب انواع دستگاه کلرزن، ازن ژنراتور، تأسیسات پالایشگر و… در استخرها، بسیار رایج است. همچنین یکی دیگر از راههای بسیار موثر تصفیه نمودن آب استخرها، بهره گیری از پکیج تهیه کوآگولانت یا همان دستگاه تزریق کوآگولانت است. بدین ترتیب که مواد منعقد کننده ای که منجر به:
- شفافیت،
- ذره گیری،
- و رفع آلودگی
آبها میشوند، به استخر اضافه میشود. بسته به حجم استخر و دبی، میتوان دوز تزریق پکیج تزریق کوآگولانت یا کلریناتور را تنظیم نمود. دقت داشته باشید که استخرها همواره در معرض جلبک گیری و تشکیل رسوب هستند. اما در طی فرآیند همگن سازی آب و ماده منعقد کننده در دستگاه تزریق کوآگولانت، رسوبات تشکیل نمیشوند. درنتیجه هیچگونه رسوبی از پکیج به آب استخرها انتقال نمییابد.
هدف طراحی پکیج تهیه کوآگولانت
اصلیترین هدف طراحی انواع پکیج تهیه و تزریق کوآگولانت، احرای عملیات منعقد کنندگی و لخته سازی برای:
- مواد جامد معلق،
- حذف مواد آلی،
- حذف روغن،
- آبگیری لجن؛ و
- نرم شدن آهک،
در فرآیند تصفیه آب یا فاضلاب است. طی فرآیند تصفیه آب ورودی، فاضلاب و پساب، مواد کمکی شفاف سازی مانند منعقد کننده ها و لخته سازها، به حذف جامدات معلق از جمله روغن، مواد آلی (TOC) و رنگ (و گاهاَ سختی) کمک میکنند. اما برای این کار، نمیتوان مواد منعقدساز را به شکل عادی وارد آب نمود؛ و یا بصورت دستی، کوآگولانتها (منعقدکنندهها) را به آب اضافه کرد. درنتیجه طراحی پکیج تزریق کوآگولانت مطرح گشت و امروزه بهعنوان یکی از سیستمهای پراهمیت فرآیند تصفیه شناخته میشوند.
استفاده از محلولهای همگن و رقیق بدست آمده از پکیج تهیه کوآگولانت، این اجازه را به مشتریان میدهد تا آب خام ورودی خود را برای استفادههای کارآمدتر آماده کنند. بطوریکه امکان استفاده مجدد و مقرون بصرفه از آب را فراهم نمایند.
مزایای سیستم تزریق کوآگولانت
انواع پکیج تزریق کوآگولانت، دارای مزایایی مشابه با انواع پکیج تزریق مواد شیمیایی هستند. ازهمین رو میتوان از پارامترهای زیر به عنوان ویژگیهای مثبت این دستگاهها نام برد:
- نحوه کار:
کار با این دستگاهها بسیار ساده و راحت است و تقریباَ اکثر امور بدون دخالت دست، صورت میپذیرد.
- ساخت محلول همگن:
بهلطف وجود یک میکسر قوی و مکانیزم مناسب پکیج تهیه کوآگولانت، محلولی رقیق و یکنواخت بدست میآید. بنابراین میزان اثرگذاری محلول برای امور تصفیه آب و فاضلاب و… افزایش پیدا میکند.
- ماندگاری زیاد:
عمر مفید پکیج تزریق کوآگولانت بسیار بالاست. خبر خوب اینجاست که در طول سالها کارکرد، معمولاَ به ندرت به تعمیر نیاز خواهند داشت.
- تعبیه ابزارهای رصد وضعیت:
رصد مداوم سطح، دبی و فشارهای تزریق محلول، امری بسیار حیاتی محسوب میشود. فلذا تمامی ابزارهای مناسب برای آگاهی از وضعیت جریان، فشار و سطح محلول در مخزن، در این دستگاهها تعبیه شده است.
- قابلیت تنظیم میزان تزریق کوآگولانت:
پمپ های دوزینگ دستگاه تزریق مواد منعقد کننده، به تابلو فرمان برق متصل هستند. درنتیجه با وجود قرارگیری سیستمهای برنامه پذیر، به راحتی میتوان دوزهای تزریق پمپ را تنظیم نمود.
- امکان تولید در ظرفیتها و سایزهای ابعادی مختلف
- قابلیت کنترل PH پمپاژ توسط پکیج تهیه و تزریق کوآگولانت
- هزینهی ساخت مناسب:
این دستگاه ها هزینه تولید چندان بالایی ندارند. بنابراین در قیاس با ارائه خدمات ویژهی خود، از قیمت مناسبی برخوردار میباشند.
- عدم پوسیدگی شیمیایی:
پکیج های تزریق کوآگولانت، همه جوره انتخاب مناسبی برای پمپاژهای حساس هستند. چه بلحاظ دقت در احجام مختلف تزریق؛ و چه بلحاظ کارکرد مطمئن و بدون پوسیدگی با انواع مواد شیمیایی، اسیدی، منعقدکننده و غیره.
- سرعت کار بالا:
پس از ریختن ماده منعقد کننده به مخزن، با سرعت هرچه تمامتر فرآیند محلول سازی ماده شیمیایی با آب شروع میشود.
اجزای پکیج تزریق کوآگولانت
مهمترین اجزای تشکیل دهنده انواع پکیج تزریق کوآگولانت (مواد منعقد کننده) عبارتند از:
- مخزن پکیج تهیه کوآگولانت. (تانک دستگاه که با نام «مخازن تهیه» نیز شناخته میشود، میزبان ابتدایی مواد منعقدساز میباشد. سپس فرآیند اضافهشدن آب به ماده شیمیایی و ساخت محلول رقیق نیز در همین بخش صورت میگیرد)
- پمپ. (این قطعات در اشکال و مکانیزمهای گستردهای ساخته میشوند. دلیل طراحی این پمپها در حالات کارکردی مختلف، نقش تعیین کنندهی آنها در فرآیند تزریق میباشد. بههر میزان که پمپ ها قابلیت تنظیم پذیری و فشار عملکردی بالاتری داشته باشند، در فرآیند تصفیه با دردسر کمتری روبرو خواهیم بود)
- مخازن ثانویه. (برخی از سیستمها، دارای دو مخزن جداگانه برای تهیه محلول و تزریق میباشند. بنابراین مخزن های ثانویه همواره برای عملیات تزریق ماده منعقد کننده بکار میروند. البته غالباَ دستگاه های تزریق کوآگولانت با یک تانک ساخته میشوند)
- موتور معمولی یا ضدانفجار دستگاه.
- تابلو کنترل. (از خاموش و روشن شدن دستگاه تزریق کوآگولانت گرفته؛ تا ارسال سیگنالها و دستورهای آنالیز، توقف و استارت فعالیت، همه و همه از طریق تابلو برق کنترل انجام میشود)
- میکسر. (میکسر پرقدرت پکیج تهیه کوآگولانت، با شدت و سرعت زیادی به التقاط و ترکیبسازی ماده منعقد کننده و آب میپردازد)
- استراکچر زیرین پکیج (شاسی فولادی)
- شفت
- پروانه
- فشارسنج. (بدیهی است که فشار خطوط تزریق کوآگولانت به آب، فاضلاب یا منابع دیگر را اندازه گیری میکند)
- سطحسنج. (وظیفهی سنجش و آنالیز سطح محلول آماده شده در تانک را بر عهده دارد)
- جریان سنج. (مربوط به سنجش دبی محلول کوآگولانت است)
- دیوارهی فیلتراسیون
- قطعات مکش پمپ
- انواع گونه های شیرآلات فشار شکن، ورودی، خروجی، شیر اطمینان و…
- بستها، لولهها و اتصالات مربوطه.
قیمت پکیج تزریق کوآگولانت
قیمت پکیج تزریق کوآگولانت، بیش از هرچیز به «نوع، توان و کیفیت پمپ دوزینگ» بستگی دارد. البته بسته به عوامل مختلف دیگری نظیر: جنس بدنه، جنس و کیفیت قطعات درونی پکیج تهیه کوآگولانت، ابعاد و اندازه، برند سازنده، میزان بکارگیری اجزا و سیستمهای جانبی و…، قیمتگذاری نهایی این دستگاهها صورت میپذیرد.
میزان تنظیمپذیری دستگاه و همچنین کمیت و کیفیت بکارگیری ابزارهای سنجش محلول نیز، یکی دیگر از مهمترین پارامترهای موثر بر قیمت پکیج تزریق کوآگولانت بشمار میرود. باتوجه به عوامل مختلفی که در امر قیمتگذاری دخیل هستند، بمنظور کسب اطلاع از قیمت دقیق دستگاه های تزریق مواد منعقدکننده، با مشاورین واحد فروش گروه صنعتی سازآب ارتباط برقرار نمایید. (02188571656)
محصول پیشنهادی: مخزن اسید